PUBLICITAT

Pieras se'n va (però no gaire)

  • Josep Samarra pren el relleu al capdavant de l'ARCA amb la voluntat d'impulsar l'animació i obrir-se al manga
A. L.
LA MASSANA

Joan Pieras, des de temps quasi immeorials l'ànima del còmic en aquest racó de món nostre, ho deixa. Els socis de l'Associació del Còmic (l'ARCA), l'entitat que presidia des de la constitució, el 2007, va aprovar en l'assemblea que va tenir lloc el 17 de desembre el nomenament de la nova junta, en exercici des de principis d'any i que presidirà Josep Samarra, amb l'il·lustrador Jordi Planellas com a segon d'a bord. Un canvi inesperat, gairebé un tsunami, perquè Pieras respira, transpira i expira còmic per tots els porus i perquè ell ha sigut l'impulsor de les mil i una iniciatives que l'últim quart de segle han convertit la Massana en la capital de la historieta pirinenca, des del saló fins al Museu que el 2010 va obrir a les Fontetes, passant per les façanes –el magnífic Corto Maltés que des de l'octubre vigila el camí de les Escoles– que si bé no són filles naturals de l'ARCA, sí que en porten l'ADN. Pura genètica.

En fi, que Pieras se'n va... però no gaire, perquè com diu el mateix Samarra, la nova junta –que completen el també il·lustrador Martín Blanco, com a tresorer, i Sergi Sogas i Montse Mayol, com a vocals– ha assumit el comandament amb una clara vocació de continuïtat, «d'aprofitar el molt de bo que ha fet Pieras aquests anys», i introduir de moment retocs mínims, gairebé cosmètics, com ara una decidida aposta per l'animació, fins ara negligida en favor de la historieta, i una obertura que inicialment serà tímida cap al món del manga, la dèria del nou president –no oblidi e l lector que ell és el culpable que Takeshi Nogami situés per aquí dalt The Witches of Andorra, un dels episodis de la serie Strike Witches. En fi, que en endavant potser no es toparan cada dos per tres amb la jeia inconfusible de Pieras, el Boris de Jan, quan obrin el diari perquè l'expresident passarà a un segon pla, «però continuarà sent l'ànima del saló, perquè ell és el pare de la criatura».

El pare i la mare, la veritat, des dels remots orígens de tot plegat, a principis dels anys 90 i a l'antiga biblioteca de la Massana, fins al consolidadíssim saló actual, nascut oficialment el 1997, que ha sobreviscut a la crisi i que ha sabut reinventar-se i emmotllar-se a les circumstàncies. Que no es tracta d'una revolució a la francesa sinó a la lampedusiana –moure alguna peça perquè tot continuï igual– ho confirma el fet que el mateix Samarra és com qui diu fill artístic de Pieras i ha sigut successivament vocal i vicepresident de l'ARCA. La dèria per la cosa nipona serà, a més, un afegit a la coneguda tirada de Pieras pel còmic francobelga i espanyol. Tot això que hi guanyem. De moment, la pròxima edició del saló, que tindrà lloc entre el 4 i el 6 d'abril, ja navega a tota vela amb dos noms confirmats: Josep Homs, responsable de l'adaptació al còmic de la trilogia de Millenium, i Jaime Calderón, que arrasa a França amb Les reines du sang. Tots dos catalans i tots dos amb el segell Pieras estampat a la closca. I per molts anys.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT