PUBLICITAT

Aire més saludable

  • L'any passat, la qualitat de l'atmosfera va ser excel·lent sense cap dia de qualitat dolenta
  • Curiosament, els nivells de pol·lució baixen els caps de setmana tot i l'afluència de turistes
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'estació de control de la qualitat de l'aire d'Engolasters, a Escaldes-Engordany. Foto: TONY LARA

El departament de Medi Ambient va informar ahir que l'any passat va ser el primer sense cap dia de qualitat d'aire dolenta. De fet, es va enregistrar una qualitat de l'aire excel·lent o bona la major part de l'any, cosa que significa una lleugera millora respecte el 2012. Els períodes menys favorables es van resumir a 61 dies amb una qualitat regular i només dos dies amb una qualitat deficient. En quant a la millora, Medi Ambient l'atribueix a la disminució dels nivells de contaminació per ozó i l'absència d'episodis d'intrusió d'aire càlid. A més, també assenyala que des del 2006 els nivells de contaminació baixen de manera significativa fins a estabilitzar-se els últims dos anys. Per últim, una dada sorprenent és que la contaminació baixa els caps de setmana i això malgrat l'afluència de turistes. El director de Medi Ambient, Marc Rossell, va explicar ahir que «aquesta és una dada rellevant i una tònica que venim comprovant des que mesurem la qualitat de l'aire». I va afegir que «és una incògnita però ho confirmen les mesures en temps real». Rossell va argumentar que «el comportament dels agents contaminants a l'aire respon a diversos factors, a l'estiu tenim més concentració d'ozó que és un contaminant secundari, mentre que a la tardor i a l'hivern, per la inversió tèrmica, tenim més concentracions dels contaminants primaris, com són el diòxid de sofre, el carboni o el diòxid de nitrogen».

Si de partícules «n'hi ha tant a l'estiu com a l'hivern» va matisar Rossell, també va insistir en que «si a l'hivern el fenomen respon a l'increment d'emanacions degudes a l'activitat humana com ara el trànsit o la calefacció, a la primavera i a l'estiu hi ha episodis climatològics que tenen el mateix efecte com ara l'arribada d'aire calent del nord d'Àfrica». Però, la qualitat de l'aire també varia segons les hores del dia. Així, Rossell va assenyalar que a primeres hores es registra una contaminació més elevada, «perquè tots engeguem el vehicle i ens desplacem, a banda que també podem apujar un parell de graus la calefacció per escalfar més la casa», però sobretot «perquè en haver-hi poc vent en aquestes hores, els gasos s'acumulen». Després conforme va avançant el dia i en aixecar-se el sol i la circulació de l'aire, les concentracions es van diluint fins a mitja tarda, hora en que hi torna a haver una punta de contaminació provocada per la sortida de l'escola, «són hores que sempre van relacionades amb un augment del trànsit». I va argumentar que «les concentracions de diòxid de sofre es registren sobretot entre les sis de la tarda i les nou de la nit, quan sortim tots de treballar». Per això, la davallada dels nivells els dissabtes i diumenges «és tan notable malgrat l'afluència de turistes i és una cosa que passa cada any» va reiterar.

Més contaminació entre setmana / Si els caps de setmana l'aire és més net, al llarg de la setmana els nivells repunten. «Ens movem en cotxe i com que l'aire de fons no és del tot net, de seguida la concentració de contaminants puja» va concloure, tot afegint que «només cal fixar-se en el Pas de la Casa que tot i l'afluència massiva de vehicles, com que té una qualitat de l'aire de fons molt bona, no registra mai la mateixa concentració de contaminants que es pot registrar a les fondalades, sobretot a la vall central que és on hi viu més gent i hi ha un aire de fons de més baixa qualitat».

La inversió tèrmica també és un fenomen que afavoreix la concentració de contaminants al fons de les valls mentre que les cotes altes queden netes. Per això Rossell puntualitza que «avisem la ciutadania sempre que esperem una inversió tèrmica perquè prengui precaucions». No obstant això, matisa que «la qualitat de l'aire registrada l'any passat és bona, només vam tenir dos dies de nivell 4». Rossell atribueix la millora a «un canvi d'hàbits entre la ciutadania i a la reorganització del trànsit. La millora de la xarxa viària així com la feina que fa Mobilitat han permès que hi hagi menys retencions que contaminen molt més que no pas quan si els vehicles circulen». I va assegurar que «la gent es mou més a peu, però algunes noves infraestructures com el túnel del Pont Pla a Andorra la Vella, o el de la Tàpia a Sant Julià, han descongestionat molt els nuclis habitats més propers». Rossell va defensar que avui, l'avinguda Rocafort té un ambient més respirable «pel fet de poder fer passar els vehicles per un altre lloc, cosa que també és beneficiosa per a la salut de les persones que hi viuen».

Per últim, també va assenyalar que «l'alentiment de l'activitat econòmica ha influït en la millora, sobretot de l'alentiment de la construcció que genera diòxid de nitrogen però també moltes partícules».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT