PUBLICITAT

Isabelle s'apunta al saló

  • El díptic sobre Isabel de França, amb dibuix de Jaime Calderón, s'afegeix al cartell, on ja l'espera primer episodi de ?Millenium', obra de Josep Homs
A. L.
LA MASSANA

Periodic
Portades dels àlbums de Calderón i Homs: de tots dos se n'exposaran les planxes a la Closeta Foto: EL PERIÒDIC

Ja es veu a venir: el pròxim saló del còmic –que per cert ja té dates confirmades: entre el 4 i el 6 d ‘abril– serà cosa de senyores. I de senyores més aviat dures de pelar, en la línia de Mae West. Ja saben: «Cuando soy buena, soy buena; pero cuando soy mala, soy mejor». Ja havíem avançat en aquest mateix racó de diari que la primera estrella convidada a la Closeta seria Lisbeth Salander, l'heroïna Larsson, tal com l'ha imaginat l'il·lustrador català Josep Homs (Barcelona, 1975), que a l'octubre publicava la primera entrega de la trilogia –amb guió del belga Sylvain Runberg, ja que en parlem. Doncs ja li podem anar reservant un raconet a Isabel de França (1292-1358), filla de Felip IV, germana dels reis Lluís X, Felip V i Carles IV –de França, bien entendu– esposa d'Eduard II d'Anglaterra i mare d'Eduard III. Amb aquest DNI, devia de ser –sospitem– tirant a monàrquica. Una dona, en fi, tan bella com implacable, que va conspirar contra el marit fins que va veure el seu fill convertit en rei, i que ha passat a la història amb el sobrenom de La Lloba. I no és broma.

Aquesta és la Isabelle que protagonitza la primera entrega d'un díptic històric que porta per títol Les reines du sang, publicat a França per Delcourt, i il·lustrat pel dibuixant català Jaime Calderón (Barcelona, 1973). I són les planxes d'aquest primer volum les que es podran veure a la Closeta. Atenció, perquè la crítica francesa, que en qüestió de bande dessinée hi entèn una mica, l'ha venut com el nou Harold Foster –el del Príncep Valent: això sí que són paraules majors– però segur que ell ja en faria prou si el comparéssim no sé, amb el William Vance de Ramiro o amb el Philippe Xavier de Croisade. Val a dir que la trajectòria de Calderón es completa amb una altra sèrie històrica, Les voies du Seigneur, aquesta vegada una tetralogia ambientada a l'Anglaterra del segle XI –la vigília, ja saben, de Hastings i tota la pesca.

Fins aquí, les bones notícies. Però és que també n'hi ha de dolentes. El saló s'ha quedat abans i tot de començar amb el clàssic d'aquesta edició, el veterà a qui la Massana acostuma a retre homenatge. Joan Pieras, president de l'ARCA i ànma de l'invent, havia lligat la presència de José Ortiz (Cartagena, 1932-València, 2013). Potser pel nom se'ls escapi, però és que estem parlant de l'autor d'Hombre, probablement la millor saga postapocalíptica que ha donat la historieta espanyola, publicada inicialment a la desapareguda revista Cimoc. Un clàssic, ja ho dèiem, que els més vells del lloc recordaran per un altre personatge, Sigur el Vikingo, i que al llarg de la seva dilatada trajectòria va col·laborar am les editorials Maga, Bruguera i Toray. Doncs serà que no: Ortiz va morir inopinadament el 23 de desembre, així que ha causat baixa. Pieras ja li està buscant substitut. Però quina llàstima, caram.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT