PUBLICITAT

Traductors de rus a Urgències per atendre l'augment de pacients

  • El total de serveis atesos durant les festes de Nadal creix un 4,3%, amb pics de fins a 173 usuaris en un dia
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Pacients esperant per ser atesos a Urgències de l'hospital Foto: EL PERIÒDIC

Amb l'arribada del mes de gener arriba també el principal gruix de turistes de procedència russa al país. Un visitant que cada any augmenta en nombre i que en conseqüència, obliga a canviar també serveis i maneres de treballar per tal de poder atendre'ls. L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell n'és un clar exemple. Té contractat un servei de traductor de rus disponible les 24 hores del dia.

Tal i com va explicar el cap d'Urgències i també cap del Servei Urgent Mèdic (SUM), Josep Gómez, actualment disposen de professionals per comunicar-se amb els pacients en català, castellà, anglès, francès i fins i tot portuguès. Però al constatar com anava augmentant el percentatge de turistes russos que visiten l'hospital van optar per contractar un servei extern, que acudeix a l'hospital quan el malalt rus no sap parlar en anglès. Parlar només la llengua russa és un fet habitual entre aquests turistes, tot i que moltes vegades el que acaben fent els metges és comunicar-se amb el guia turístic que els acompanya. Quan no és així, com el passat diumenge 5 de gener, dia en què a més a més hi havia un important volum de pacients al servei d'Urgències, venen els traductors externs.

Gómez va exposar que han optat per aquest sistema perquè és més econòmic que tenir personal fix, tot i que si segueix augmentant a la mateixa velocitat que ho està fent els darrers anys el nombre de serveis a russos caldrà contractar a traductors interns al centre hospitalari.

La majoria de turistes de Rússia que acudeixen a l'hospital, tal i com va reconèixer el cap d'Urgències, procedeixen de les pistes d'esquí. Es tracta d'un esquiador «que s'accidenta més» que els espanyols o els propis andorrans, ja que no té «tanta costum» de practicar aquest esport, va assegurar Gómez.

Un 4,25% més de pacients / L'increment de pacients de procedència russa a Urgències ha estat un dels causants del també increment del total de pacients atesos durant les festes de Nadal. Entre el 23 de desembre i el 6 de gener van acudir a Urgències 2.059 persones, el que representa un 4,25% més que durant les festes de fa un any. El dia amb més pacients va ser el 28 de desembre, mentre que el dia amb menys va ser el 24 de desembre, amb 110, va informar Gómez.

Del total de pacients atesos, el 32% eren nens, on a més s'han donat més casos greus de patologies respiratòries i gastrointestinals que la temporada passada. També s'han donat més casos de pacients greus entre la població adulta (representant el 8,5% de casos atesos), tot i que han baixat els pacients amb traumatismes provinents de les pistes d'esquí. Tal i com va explicar Gómez, gairebé una de cada tres persones que van anar a Urgències durant el període de Nadal patien traumatismes relacionats amb la pràctica de l'esport blanc.

EL CAP, ABANS QUE URGÈNCIES / Veient les xifres de pacients atesos tant durant festes com al llarg de tot el 2013 (i que se situarà entre els 37.000 i 38.000), l'hospital de Meritxell estudia com intentar canviar els hàbits de la població per tal que s'adrecin als Centres d'Atenció Primària del país per patologies més lleus o menys urgents. Gómez va assegurar que les eines per redreçar aquesta tendència hi són, fins i tot «derivant directament pacients que visitin urgències cap al CAP». Però és una tasca que ha d'iniciar i coordinar el Ministeri de Salut, va exposar. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT