PUBLICITAT

Els malalts prefereixen tractar-se als seus països

  • El transport cap a l'estranger en helicòpter o ambulància puja un 94%
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un helicòpter preparat per marxar de l'hospital de Meritxell. Foto: ONA MORANTE

Un dels aspectes a destacar en l'anàlisi del funcionament del servei d'Urgències és la important crescuda de l'activitat de transport extern, tant en ambulància com en helicòpter. Un total de 72 entre el 23 de desembre i el 6 de gener, el que representa el doble que durant el Nadal de l'any anterior. El motiu, segons va assegurar el cap d'Urgències, Josep Gómez, és que cada vegada més «la gent es vol tractar a casa seva».

Els trasllats es realitzen sobretot en destins propers a Andorra, com Catalunya o França. «No és per les nostres necessitats, és per un tema de comoditat i també perquè ho permeten les seves assegurances», va manifestar Gómez. En la gran majoria són casos poc greus que no requereixen d'intervenció quirúrgica.

Fent un desglossament d'aquest transport extern, dels 72 serveis 31 es van realitzar en ambulància convencional, 23 en ambulància amb suport vital bàsic i tres en ambulància medicalitzada. Finalment, cinc trasllats en helicòpter medicalitzat, la meitat dels que es van realitzar Nadal 2012-2013, fet que demostra que els serveis han estat en la gran majoria poc greus.

Pel que fa a l'assistència interna, s'han comptabilitzat 328 serveis, el que representa un increment del 30%, i 152 transports interns, amb un augment del 8,5%. Finalment, s'han comptabilitzat 87 serveis a les pistes d'esquí (actuacions in situ), 12 més que durant el mateix període de l'any anterior.

Tal i com va plantejar Gómez, els mateixos professionals que treballen a Urgències són els que s'ocupen dels serveis i assistència externa. De manera que quan hi ha accidents de trànsit o a les pistes, perden personal i en conseqüència augmenta també sovint el temps d'espera a l'hospital en el cas de pacients menys greus.

Per aquest motiu durant el Nadal, i sobretot a primera hora del matí i al vespre, hi ha hagut casos de malalts que s'han hagut d'esperar més de quatre hores abans de ser atesos. Però Gómez va defensar el sistema de triatge que utilitza l'hospital, «homol·logat» i que s'utilitza a la majoria dels països de l'entorn andorrà. A aquests països els pacients fins i tot s'han d'esperar per sobre de les quatre hores, va assegurar Gómez.

En qualsevol cas, però, no és al Nadal quan més es treballa a Urgències, sinó al mes de febrer, ja que és quan la grip fa acte de presència.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT