PUBLICITAT

La Policia podrà sancionar també els conductors turistes quan nevi

  • En dies de sol i bonança no caldrà circular amb equipaments especials
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vehicles circulant i d'altres posant cadenes durant una intensa nevada, la temporada passada Foto: TONY LARA

Quan nevi o la carretera estigui gelada tots els vehicles que circulin pel país hauran de dur equipaments especials, és a dir, hauran de portar o pneumàtics d'hivern o cadenes. Siguin residents, nacionals o turistes. Si no ho fan, seran sancionats. Així, i malgrat que el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va dir al novembre durant l'anunci dels canvis al Codi de Circulació que les sancions només afectarien als nacionals, el projecte de llei entrat pel Govern no ho especificava. Per tot, l'obligatorietat per a tots els conductors és un aspecte que va voler deixar clar i constatar la comissió d'Economia, reunida dijous per tractar les esmenes d'aquesta llei que s'aprovarà en sessió plenària el proper 23 de gener. Si tot va sota el previst, per tant, els canvis entraran en vigor al febrer.

«Que només se sancioni als andorrans és una mesura discriminatòria», va manifestar ahir la consellera general del grup mixt, Sílvia Bonet, que va donar suport durant la comissió al plantejament del grup demòcrata. «És difícil fer distincions: no s'entén en dies de nevades posar multes a un cotxe andorrà i al següent no, perquè és espanyol», va afegir, «aquí o tots o ningú».

Les sancions per als vehicles que no vagin equipats quan nevi entre l'1 de novembre i el 15 de maig seran de 180 euros pels vehicles de menys de 3,5 tones, i de 500 euros pels de més de 3,5 tones. Actualment la Policia o els propis agents de Circulació poden prohibir el pas a qui no vagi equipat quan la calçada presenta un mal estat, però en cap cas sancionar.

Si fa sol, sense equipaments / Un altre aspecte tractat en comissió, i en relació al projecte de llei del Govern, és el tema de l'obligatorietat de dur equipaments especials durant tot el període que va entre l'1 de novembre i el 15 de maig. Així ho volia el Govern, però el grup parlamentari demòcrata i el grup mixt (amb el posicionament en contra dels socialdemòcrates) van acordat que malgrat que serà obligatori, no implicarà sancions en dies de bon temps. És a dir, si fa sol, si Mobilitat no informa de la necessitat de dur equipaments especials, no caldrà circular amb pneumàtics d'hivern o amb cadenes. I per tant, no s'aplicaran les sancions abans comentades.

La justificació d'aquest canvi, tal i com va exposar Bonet, respon a dos aspectes. Per una banda, perquè no té sentit «sancionar a un turista quan fa un sol espatarrant». «Ja hem perdut turistes, si els comencem a posar traves, anem malament», va plantejar Bonet.

Per altra banda, també s'ha pensat en les famílies del país, moltes de les quals tenen més d'un vehicle. Amb la proposta del Govern haurien d'haver equipat tots els seus automòbils, amb la implicació econòmica que això representa. Ara ja no. Es podrà equipar únicament un d'ells, o fins i tot cap, i optar per no agafar el vehicle durant dies en què hi hagi precipitacions destacades en forma de neu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT