PUBLICITAT

El 2013 es tanca amb un augment del 7,4% de la venda de cotxes

  • Les 170 matriculacions del desembre, el millor mes, permeten assolir les 1.504 transaccions
  • La gamma alta resisteix: es ven de mitja un BMW cada dos dies i un Porsche cada 15 dies
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Visitants a la zona de venda d'automòbils nous, durant la darrera Fira d'Andorra la Vella Foto: ÀLEX LARA

El Govern comença a parlar d'indicis de recuperació i se sustenta en el comportament dels indicadors econòmics per justificar aquest posicionament. Un d'aquests indicadors són les matriculacions de vehicles. En aquest sentit, el 2013 s'ha tancat amb més vendes que les registrades al 2012. Una mica més d'un centenar en el cas dels turismes. En percentatges representa un increment del 7,4%.

Són més vehicles nous matriculats segons les dades del Departament d'Indústria facilitades ahir al sector, però l'increment és més aviat discret si és té en compte que els 1.504 turismes venuts al llarg del 2013 són menys que els del 2011 (1.799), i que l'any passat va ser el pitjor de la dècada. A més a més, al 2009 el sector assegurava que havia tocat fons amb 1.715 cotxes nous venuts. Ara estaríem parlant de 200 menys.

En qualsevol cas, destaca d'aquest 2013 que els darrers mesos han estat els més positius pel que fa a vendes d'automòbils. El desembre, amb 170 matriculacions (60 més que el mateix mes de l'any anterior), s'ha convertit en el millor mes de l'any, i al novembre les 144 vendes significaven un increment del 29,8%.

Pel que fa a les marques, les de gamma mitja-alta segueixen sent les que millor aguanten la delicada situació per la que passa el sector. La firma alemana BMW és la que encapçala la classificació de turismes més venuts, amb 183, seguida per Volkswagen, amb 127 i per Mercedes, amb 120. Seguidament hi ha Ford, amb 101. També destaquen els 26 Porsche, els 6 Ferrari o els 4 Aston Martin. És a dir, de mitjana es ven a Andorra un Porsche cada 15 dies

D'altra banda, i pel que fa a d'altres tipologies de vehicles, destaquen les 259 motos venudes (menys que l'any passat), les 111 furgonetes, les 28 camionetes o els 14 vehicles de transports per passatgers.

Vehicles DE SEGONA MÀ IMPORTATS / Les dades d'Indústria també informen del nombre d'importacions de vehicles que s'han fet al 2013. Pel que fa als turismes, han estat 178, també la majoria vehicles de gamma alta. I és que tenint en compte la situació econòmica, cada vegada són més els que opten per comprar vehicles a l'estranger de segona mà més econòmics que els que ofereix el mercat andorrà.

En aquest sentit, properament s'aprovarà un canvi en el Codi de Circulació, en el que es modificaran els criteris per a la importació de vehicles d'ocasió. Si fins ara es podien importar vehicles de menys de tres anys d'antiguitat, ara només es podran importar vehicles que tinguin una classificació ‘euro' igual o d'un nivell inferior al vigent.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT