PUBLICITAT

El Servei Meteorològic emet un avís per fortes ventades

  • El desembre va ser càlid al Pirineu i fred a les fondalades ?i les depressions de l'interior
EL PERIÒDIC
LLEIDA

El Servei Meteorològic de Catalunya va emetre ahir un avís per fortes ventades que afectaran avui dissabte a la meitat nord del país. Les ventades poden superar els 90 quilòmetres per hora, tot i que les ratxes més fortes es registraran a les cotes altes. Les fortes ventades començaran a bufar de matinada a les comarques del nord-oest i s'estendran cap al nord-est a la tarda. A partir de mitja tarda, les ventades intenses també afectaran les comarques del sud fins a mitjanit.

El Servei Meteorològic també va explicar que el desembre va estar marcat per l'estabilitat atmosfèrica com a conseqüència de la persistència de les altes pressions que van afectar el país gairebé tot el mes, 24 de 31 dies. El temps va ser sec a la major part del país i molt sec al quadrant nord-est, a la conca del Llobregat i al litoral Sud, en canvi, les pluges van tenir un comportament normal a punts del Pirineu i Prepirineu. Així mateix, el desembre es va mantenir càlid al Pirineu, Prepirineu i al litoral i prelitoral Central i Nord i fred a les fondalades i depressions de l'interior i al litoral Sud. Aquestes anomalies tèrmiques van ser conseqüència de les condicions anticiclòniques que van caracteritzar gran part del mes, fet que va afavorir que la massa d'aire freda que va afectar Catalunya els últims dies del novembre quedés confinada a les planes i depressions interiors provocant l'aparició de boira i, per tant, falta d'irradiació i una temperatura baixa en aquestes zones. La inversió tèrmica va estar molt marcada durant el desembre amb una temperatura més elevada a les zones enlairades del país.

Així, zones de muntanya com el Montsec d'Ares o el Santuari de Queralt van tenir temperatures amb més de 3 graus per sobre els valors normals per l'època. L'estabilitat atmosfèrica va portar poques pluges. El mes va ser sec a la major part del país i molt sec al quadrant nord-est. En canvi, les pluges es van mantenir a punts del Pirineu i Prepirineu. El front més significatiu va ser el que va afectar Catalunya del 24 al 26 de desembre. Les precipitacions més importants es van registrar al vessant sud del Pirineu, com a conseqüència del flux del sud-oest que, en un principi, va acompanyar la pertorbació. Les quantitats més importants van ser els 94,4 litres d'Espot (2.519 m), a la comarca del Pallars Sobirà, els 76 litres de Salòria (2.451 m), també al Pallars Sobirà, i els 67,6 litres a Boí (2.535 m), a l'Alta Ribagorça.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT