PUBLICITAT

Antón suca en 'territori Purito'

  • Joaquim Rodriguez perd 59s a Pal i el lideratge en mans del basc d'Euskaltel
EL PERIÒDIC
LA MASSANA

Periodic
El pilot principal afronta la pujada cap a la Massana al seu pas per l'edifici de Caldea, a Escaldes-Engordany. Foto: ORIOL LLAURADÓ

Era territori Purito, però Joaquim Rodriguez (Katusha), fins a l'11a etapa d'ahir líder de la Vuelta a Espanya, corredor que coneix les carreteres andorranes de memòria perquè entrena sovint al Principat, va rebentar. El culpable va ser Ezequiel Mosquera (Xacobeo Galicia), que va posar un ritme infernal en la pujada d'ahir a Pal, tot i que el que va acabar triomfant va ser el basc Igor Antón (Euskaltel-Euskadi), el qual va vèncer en l'etapa per 3s a Mosquera i de pas va recuperar el mallot vermell de líder, després que Purito perdés 59s a meta.

Antón va fer ahir una jugada mestra, com aquella del Tour de França del 2000, quan la cursa acabava al cim d'Hautacam i Lance Armstrong, que lluitava pel seu segon títol, anava d'amagat. Ni se'l veia i fins i tot es parlava que no anava bé, que passava per problemes. A peu de port, el nord-americà va agafar el seu ritme, infernal, i va buscar la victòria que, en aquell cas, va ser per a l'espanyol Javier Otxoa en un final agònic després d'administrar com un miracle l'avantatge que tenia. Sense triomf a l'etapa, però, Armstrong va sentenciar aquell Tour. Ahir, Igor Antón va fer quelcom semblant, tot i que lluny de sentenciar res, perquè aquesta Vuelta és a l'equador.

La cursa espanyola arribava ahir a Pal des de Vilanova i la Geltrú i amb 208 km a les cames. La duresa de la jornada passava factura als corredors, i Antón superava l'ascens cap a la Massana amb dificultats. A cua del pilot --o del que en quedava-- donava la imatge de fruita madura. Purito i l'equip Katusha ho van detectar i van tirar del grup principal per endurir el final d'etapa i agafar els escapats de la jornada --el suís Johann Tschopp (Bouygues) i el francès Mikael Cherel, als quals s'hi va afegir Dmitry Fofonov (Astaná)--, i amb el port iniciat, just després dels revolts del mateix Pal, Ezequiel Mosquera (Xacobeo) va canviar el ritme com sol fer-ho: sense potència, però a ritme. Així, Antón no el va seguir perquè era massa lluny, i només es van quedar a roda del gallec el líder Purito i l'italià Vincenzo Nibali (Liquigas).

Mosquera feia mal i Purito cedia terreny, i després Nibali va caure també, però per darrere Antón remuntava amb la seva guerra per bandera. El basc va agafar el líder i el va superar. També va atrapar l'italià i en un no-res va superar Mosquera. Fins a meta. "Anava justet de forces, tampoc no volia ficar-me en la batalla i he guardat, volia que es moguessin els altres. He sabut regular i m'ha sortit bé". Així es justificava el nou mallot vermell de la Vuelta, després de la seva jugada mestra. "No comptava amb la victòria, la idea era distanciar els rivals. Ara no miro més enllà, però sense descartar res més gran", hi va afegir. Gorka Gerrikagoitia, director de l'Euskaltel d'Antón, estava bocabadat al final de l'etapa: "Antón ens ha enganyat a tots". Un engany que el farà sortir avui d'Andorra (13.15, des del Parc Central), de líder de la Vuelta i reforçat, direcció Lleida.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT