PUBLICITAT

Els caçadors de bolets tindran carnet a bona part del Pirineu

  • Després de la bona acceptació del pla pilot a Poblet, la Generalitat vol estendre'n l'ús
EL PERIÒDIC
LA SEU D'URGELL

Periodic
La zona regulada de Poblet amb els panells indicadors. Foto: ACN

El carnet del boletaire serà obligatori al Ripollès, l'Alt Pirineu i els Ports. La recol·lecció de bolets regulada s'estendrà, a partir de la temporada vinent, a 20.000 hectàrees d'espais naturals, titularitat de la Generalitat. La recaptació revertirà en la conservació dels boscos, tal com s'ha fet en la prova pilot engegada l'any 2012 a Poblet, amb la qual es van obtenir 4.290 euros, provinents de la tramitació de més de 2.000 carnets.

La prova pilot va tenir una bona arrencada el setembre del 2013 a les 3.520 hectàrees dels boscos de Poblet i rodalies –amb 2.150 llicències, de les quals un 79% van ser sol·licitades per veïns del territori–, però enguany ha topat amb una mala temporada boletaire que ha impedit la tramitació d'una nova tongada de carnets.

Malgrat la decepció d'aquest segon any de prova pilot, la Generalitat ha respost amb l'anunci de tres nous espais naturals, amb previsió que la regulació acabi abraçant tot el territori català públic, on la Generalitat n'és titular. Altra cosa és que el 78% de la superfície forestal de Catalunya és de titularitat privada.

És per això que el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va remarcar la importància que privats, i també els municipis, se sumin a aquest pla pilot per anar estenent, gradualment, l'ús del carnet del boletaire. A tall d'exemple, a la zona del parc natural dels Ports, a les Terres de l'Ebre, la superfície de titularitat de la Generalitat, que és la que quedarà regulada, no arriba al 20%. La resta són de caràcter municipal i privat -en un 40% a parts iguals.

El pla pilot de Poblet serveix de referent a l'hora d'estendre aquesta regulació a altres punts del país, però s'han incorporat alguns canvis significatius, com ara la delegació de la gestió a Forestal Catalana, qui s'encarregarà de senyalitzar les àrees regulades, expedir els abonaments i destinar els ingressos en la conservació dels boscos. També s'ocuparà de tramitar un contracte amb el propietari del bosc que estigui interessat a adherir-s'hi. En paral·lel es crearan comissions de seguiment a cadascuna de les tres noves àrees.

Un altre gran canvi significatiu és la contractació de vigilants privats de camp –a Poblet, la funció de vigilància l'han exercit agents rurals. Malgrat que els incidents amb boletaires són mínims, hi haurà vigilància permanent. Els agents podran demanar el carnet boletaire i retenir els bolets en cas que sigui necessari.

Pelegrí va insistir, però, que no hi ha cap afany recaptatori i que la voluntat és conscienciar la ciutadania. «No busquem la sanció, busquem la pedagogia» va dir. «Darrere d'un bolet sempre hi ha un bosc; portàvem 20 anys que l'activitat s'havia incrementat de forma desmesurada», va afegir. Posar en valor els boscos, preservar el recurs micològic, fomentar les bones pràctiques, obtenir dades sobre les quantitats i espècies de bolets que es pleguen i reduir les despeses de la gestió són els objectius d'aquest pla pilot, d'una durada de dos anys.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT