A la Copa Príncep com a líder

• Triomf patit però de prestigi contra la bèstia negra de la campanya passada que serveix per acollir la final del torneig del KO davant el Palència

Una jugada del partit d'ahir al pavelló. Foto: TONY LARA

El Ford Burgos va ser l'únic equip al qual el River no va poder vèncer la temporada passada. Aquest any, amb l'afegit de MoraBanc i amb una plantilla de més renom, s'ha girat la truita en un moment clau. Com ara fa un any, el River es jugava ahir acollir la Copa a casa davant el mateix rival, amb l'afegit de què una derrota el podia desbancar no només del lideratge –compartit amb tres equips més– sinó també quedar-se sense jugar el torneig del KO.

Però l'equip de Peñarroya va ser el de les grans nits. Amb una defensa impecable durant pràcticament els 40 minuts va poder segellar la desena victòria en els 13 partits que ha durat la primera volta i ratificar-se en la primera posició que li permet jugar la Copa com a local. El rival serà el Palència, que gràcies al +43 de diferència davant el Planasa ha pogut desbancar el Breogán (+17) de la segona posició mentre que el Corunya, el quart aspirant, va caure a casa contra l'Ourense.

El jugador amb més valoració de la categoria, Jordi Trías, va marcar territori a la pintura només començar. Cinc punts en un obrir i tancar d'ulls més una penetració de Navarro mentre que a l'altra banda, el recuperat Coppenrath intentava el mateix sense èxit. Parcial alentador de 7-0 que marcaria els primers deu minuts, i no se'n trobaria un de més voluminós fins la recta final.

La intensitat de les defenses era majúscula amb el premi de la Copa de rerefons. I el primer punt dels visitants no va arribar fins superat el segon minut de joc. Aquest va ser més un regal del River MoraBanc, que va arriscar a defensar a camp contrari i va provocar un fàcil dos contra un en la seva ampolla que va obligar Hampl a fer personal. Maresch va anotar un dels dos tirs lliures i en la següent acció va ser Bas qui la va endollar de tres.

Cap dels visitants estava inspirat però entre tots van anar tirant del carro. No per eixugar diferències però sí per mantenir el mínim desavantatge mentre el River anava fent de les seves ara amb Schreiner, per acabar el primer quart sis amunt (26-20).

El Burgos va augmentar l'agressivitat defensiva en el segon quart amb marcatges molt a sobre i el River MoraBanc va començar a tenir problemes per moure la pilota amb rapidesa. Les seleccions de tir ja no eren tan còmodes i a sobre donaria els primers símptomes de killer Jefrrey Nunes Xavier, que va estar immens. Un triple seu va concedir el primer avantatge per al Burgos quan estava a prop de complir-se el quart d'hora de joc (30-32) i per deixar clar que la victòria es venia molt cara ahir a un Poliesportiu que va superar per ben poc els 1.500 espectadors.

Xavier continuaria amb el seu idil·li particular amb la cistella i amb 12 punts en només el segon quart –14 en total al descans– però un triple de Green a punt de sonar la botzina va permetre a l'equip de Peñarroya arribar a la pausa tal i com havia començat el partit: igualats (41-41).

La represa va deixar un trepidant intercanvi de cistelles que va multiplicar l'ambient del pavelló. El ritme era frenètic i gairebé ningú no fallava. Navarro va recuperar l'avantatge dels tricolors (52-50, minut 24) i aquest detall li va donar ales. A més els jugadors determinants estaven més frescos que els del Burgos: Trías, Zegontita i Green portaven 10 minuts a les cames, Navarro 12 i Blanch 7; Ortega un quart d'hora, Xavier 14 i Bas 17.

Això barrejat amb la solidesa defensiva del River va obrir una petita escletxa. Triple de Green, Olmos falla en l'atac del Burgos i Navarro se'n va com una fletxa al contraatac per aconseguir un 2+1 que no va completar però que permetia als de Peñarroya anar-se cinc a minut a falta de quatre minuts per l'acabament del tercer període. I no va anar in crescendo perquè Xavier va anotar un altre triple inversemblant tot just quan sonava la botzina per aturar l'electrònic en 65-60.

L'últim quart va evidenciar els nervis al parquet. Va començar Xavier, com no, de la mateixa que havia tancat el penúltim assalt, amb un triple que va emmudir el Poliesportiu i que situava el Burgos a dos punts. Green va replicar poc després des de més enllà de 6,75 per tornar les coses al seu lloc i atenció perquè cinc minuts més tard el marcador encara no s'havia mogut. 68-63. No hi havia qui la fiqués. L'intercanvi, però, es mantenia tot i que a comptagotes, fins que Schreiner va encertar de tres una cistella que a falta de poc més de dos minuts semblava definitiva (75-67) perquè es tractava del màxim avantatge de tot el partit, però Xavier el va imitar no una vegada, sinó dues, i a dos minuts per al final l'emoció era màxima (75-73).

El gegant Olmos va posar dos barrets a Green i Pablo Sánchez. El Burgos va tenir la seva diverses vegades però tampoc no va aprofitar cap i a 35 segons per al final Schreiner va robar la pilota clau que va obligar als visitants a forçar una personal que, aquesta vegada sí, seria definitiva. Zengotita no va tenir tremolors de canell i va fer pujar el 77-73.

El Burgos necessitava una cistella ràpida i forçar personal perquè quedaven 25 segons però Xavier va buscar un triple a la desesperada –i que hauria estat el vuitè– que no va entrar i Pablo va capturar un rebot que valia una final de Copa, que serà el 31 de gener vinent.