PUBLICITAT

La CEA demana professionalitzar més el Servei d'Ocupació

  • Per la patronal cal més interacció i un seguiment més aprofundit dels perfils dels treballadors
  • La Taula de formació en el treball estudia crear una escola de comerç, hoteleria i restauració
E.O.G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una dona inscrivint-se al Servei d'Ocupació, en una imatge d'arxiu Foto: ORIOL LLAURADÓ

Si bé des del Servei d'Ocupació s'ha fet un esforç els darrers anys per professionalitzar-se, i «ha millorat en funcionalitat», també és cert que «encara no és el que necessita el país», va opinar el president de la comissió de formació de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Josep Manzano. Des del seu punt de vista, cal més professionalització del Servei d'Ocupació –que no dels seus treballadors, que ja ho són, va voler matisar i deixar clar Manzano–, que s'acosti més al que és una «oficina de col·locació» o «una empresa de recursos humans».

El president de la comissió de formació de la CEA critica que la interacció entre el Servei d'Ocupació i les empreses no és suficient, i el servei que presta no s'adequa prou a les necessitats de les empreses. En aquest sentit, Manzano va afirmar que «moltes vegades les persones no arriben amb la informació necessària i tampoc són del perfil adequat». En aquest punt coincideix el president de la Petita i Mitjana Empresa (PIME), Marc Aleix, que es queixa que ara es necessiten perfils «molt particulars», que no es troben a Andorra, i el Servei d'Ocupació acaba impedint que es cobreixi la plaça, doncs es triga molt de temps en completar tot el procediment per aconseguir obrir la quota particular i portar l'expert. Aleix apunta que fins i tot en alguns casos s'arriba a l'extrem que l'empresa opta per deixar de prestar un determinat servei per les traves que s'han de superar per cobrir la vacant.

Per les dimensions del país, Manzano creu que hauria de ser possible un major nivell de comunicació i també un anàlisi més acurada dels perfils per part del Servei d'Ocupació.

Aquesta anàlisi és necessària en el moment que no es troben els perfils perfectes, i cal conèixer quines condicions són indispensables i quines es poden reconduir per a un determinat lloc de treball, per a un candidat o per a una empresa. Dit d'altra manera, en el cas de la CEA s'entén que els empresaris potser estan sent una mica massa exigents a l'hora de buscar candidats, és normal que les «expectatives són màximes», però «cal que la realitat s'imposi». Això és, que hi ha requisits que es demanen que potser no cal que es compleixin al 100% si el candidat presenta unes habilitats com per millorar les seves condicions al costat de l'empresa i aquesta també «ha de fer l'esforç per adaptar les persones als llocs de treball». Per veure aquestes aptituds cal fer determinades proves que sí que fan les empreses especialitzades en recursos humans i que a l'empresariat li agradaria que el Servei d'Ocupació fes per ajustar millor els perfils.

FORMAR LES PERSONES / Manzano recorda que l'empresa també «té responsabilitat social» i ha de contribuir en la mesura del possible a «pal·liar els efectes de l'atur». El representant de la PIME també hi coincideix, afegint un «però»: «l'empresariat ha de col·laborar, però també ha de tenir beneficis i no pegues». Això val tant pel cas en què es busca un candidat, que cal ser conscient que el perfil perfecte rarament es troba, com per optar pels programes de formació en l'empresa. «No ha de fer mandra formar persones», diu el representant de la CEA. Al seu parer, encara que d'inici requereixi «un esforç superior» per part de l'empresa, a la llarga acostuma a ser més beneficiós i s'estalvia, en part, la problemàtica de la rotació.

Però aquests plans engegats pel Govern pels quals es subvenciona a les empreses que formin els treballadors –contractats a partir del Servei d'Ocupació–, «les empreses els desconeixen». Per via d'aquests programes de foment de la contractació al sector privat han trobat feina uns 45 treballadors, dada que demostra el poc ressò que han tingut aquests programes. És per això que Manzano creu que cal un esforç suplementari per comunicar-los, tant per part del Govern i el Servei d'Ocupació, com de les pròpies organitzacions empresarials.

En l'àmbit de la formació, la CEA també aplaudeix els cursos que s'ofereixen als aturats, que considera que «complementen» les formacions reglades que es donen al país. Ara bé, aquí també hi ha aspectes a millorar. Així per exemple, la CEA ha plantejat en les reunions de la Taula permanent de formació en el treball la conveniència de crear una escola per oferir una «formació específica en comerç, que és la branca que més ocupa». Segons va explicar Manzano a EL PERIÒDIC, aquesta escola hauria d'oferir uns coneixements teòrics que es complementarien amb pràctiques a les empreses, tant en estudis de comerç com d'hoteleria. L'aposta és, doncs, per un sistema mixt, com els que predominen a Alemanya, per exemple, i segons el representant de la CEA, la proposta de fer una nova escola ha estat ben acollida per part dels ministeris competents. Aquesta escola hauria de permetre «donar un nivell formatiu al que tenim avui i eines que permetin l'ocupació».

TEMPORERS A L'ADMINISTRACIÓ / El president de la PIME es va mostrar molt crític amb els programes de treball temporal en benefici de la col·lectivitat pels quals es dóna feina a aturats per sis mesos. Per Aleix, aquest programa està «creant més despesa pública», que «paguem els empresaris». Assegura que «en la problemàtica que volem que s'arregli, el sector públic no ha fet res», i els problemes de la PIME són els mateixos, «no han millorat» i «s'ha perdut molt temps». Així, diu que «el que hauríem de fer és veure perquè es destrueix treball i fer de manera que es deixi de destruir» H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT