PUBLICITAT

Proposta per gestionar Arcalís a canvi de promocions immobiliàries

  • Grups forans mostren interès en l'estació, en fer projectes urbanístics a la vall i en millorar l'accés amb ginys
CLARA GARNICA
ORDINO

Periodic
Esquiadors fan cua a un telecadira d'Arcalís. Foto: TONY LARA

Ja ho va anunciar el cònsol d'Ordino, Ventura Espot, durant el darrer Consell de Comú celebrat el novembre passat: hi ha inversors privats estrangers interessats en gestionar l'estació d'Ordino-Arcalís. Ahir el cònsol va anar més enllà i va informar a aquest rotatiu que l'interès es manté i que fins i tot estudien diversos projectes de promocions immobiliàries a la vall, del Serrat cap a baix. Seria aquesta segona opció la que seria rendible per a aquests privats, i en conseqüència, ho podrien posar com a condició si s'han de quedar l'estació. Tal i com va explicar Espot, aquests inversos forans «estarien disposats a fer promocions immobiliàries a la vall, a canvi de portar la gestió d'Ordino-Arcalís».

La proposta és vista amb bons ulls per la corporació, tenint en compte que permetria l'entrada de capital privat a l'estació, alliberant així l'actual càrrega econòmica que ha de suportar l'administració comunal. Aquests grups han visitat la parròquia ordinenca les darreres setmanes i tornaran a venir passat festes per seguir negociant.

Sense possibilitats d'urbanitzar / Tal i com va exposar Espot, l'estació ordinenca és diferent a la majoria «perquè no està urbanitzada i als seus voltants no es poden fer ni xalets, ni apartaments, ni hotels». Així, amb l'escola d'esquí, el lloguer de material i la venda de forfets que genera l'estació d'Arcalís «és poc». Els privats «volen treure rendiment amb el tema urbanístic, és un surt el diner més fàcil», va reconèixer el mandatari ordinenc.

Per tot, i tenint en compte que a partir del Serrat una promoció immobiliària sí que seria factible, els inversors estarien interessats en desenvolupar-hi allà una sèrie de promocions immobiliàries.

El carroi i connexió amb arinsal / A partir d'aquí, però, neix una nova problemàtica en la que coincideixen tant els privats com el propi Comú: els accessos. Quan els grups inversors van visitar la parròquia, «van veure els telefèrics sortint de la Massana i anant cap a Pal», va explicar Espot. És a dir, tenen clar que una millor gestió de l'estació passa també per connectar-la d'una manera més còmode (i no només per carretera) amb nuclis urbans i amb d'altres pistes. Per a d'altres pistes s'estarien referint a un possible enllaç entre Arinsal i Arcalís, tal i com ja s'ha parlat algunes vegades. Fins i tot era una proposta que l'actual minoria de la corporació portava al seu programa electoral.

I pel que fa a connectar-lo amb nuclis urbans, hi ha dos projectes sobre la taula que també estarien estudiant els inversos. Per una banda, una possible connexió amb un giny «que tingués una sortida directe fins l'estació» des de les promocions urbanístiques que desenvoluparien a la vall. Per altra, torna a sortir la proposta del telefèric del Pic del Carroi per anar a buscar gent d'Escaldes-Engordany i d'Andorra la Vella, va plantejar Espot. En aquest sentit, ja hi ha empreses andorranes interessades en tirar endavant el projecte i per tant, tal i com va plantejar el cònsol, es podrien donar «sinergies» entre grups de fora i grups d'aquí.

Des de la corporació tenen clar que l'explotació d'Arcalís passa per mans privades si es vol tenir uns comptes sanejats i alliberar així la càrrega econòmica que ha de suportar el Comú. I més en anys bons de neu perquè, tal i com va recordar Espot, «nosaltres tenim un bon compte d'explotació quan no hi ha neu a la resta d'estacions», cosa que no va passar l'hivern passat i que sembla que tampoc passarà la propera temporada. Per això «cal buscar noves aliances», va reconèixer Espot.

El cònsol es va mostrar esperançat amb aquest interès i amb aquestes visites a la parròquia, la qual «els va agradar», segons va assegurar. Els inversors van veure «moltes possibilitats lligades al camp de neu» però també amb tot el que envolta les instal·lacions i al concepte en sí d'Andorra. «Veuen que Andorra té un futur de neu molt gran. Que el producte és super bo i super desconegut, i que fent poques coses de promoció pot pujar i venir molta gent», va assegurar.

El Comú ordinenc acceptaria la fórmula de gestió de l'estació proposada pels privats, si finalment s'arribés a concretar l'interès actual que han demostrat. Així, la corporació «intervindrà de la manera que ells volen. Si volen la totalitat, perfecte. Malgrat això, tot apunta que demanaran el 51% de l'explotació per poder tirar endavant el seu projecte.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT