Un altre cop d'autoritat

• El River MoraBanc s'exhibeix en defensa i acaba aixafant el Navarra en un duel gens fàcil de guanyar
I. MOURE
NAVARRA

Green esmaitxa defensat per Lorenzo, en el duel d?ahir entre el Navarra i el River al Polideportivo Anaitasuna.

Tant s’ha parlat des de la desfeta a A Corunya per manca d’humilitat, o  intensitat, o d’anar entre el ganivet entre les dents que ahir, des de l’inici, els homes de Peñarroya van mostrar-se la vessant més combativa. Lliçó apresa. Així s’ha de jugar sempre. Un altre cop d’autoritat, d’amor propi, i victòria clara per 70-93 que manté el River MoraBanc al capdavant de la taula.
Però com diu el tècnic manresà els rivals també juguen i no va ser un partit gens fàcil, tot i acabar amb 21 punts de marge i perllongar la ratxa sense perdre dos partits seguits que no succeeix des del 23 de març de l’any passat.
La defensa tricolor va funcionar d’inici i aquest factor va provocar que els locals triguessin en ubicar-se a la pista. Les penetracions de Navarro i el molí Trías ja havien marcat la primera diferència als cinc minuts: 4-11. «Haurem de pagar els plats trencats», pensaria el tècnic local, Ángel Jareño.
Però Mesa, el jugador franquícia del Navarra ara que ha marxat Urtasun, va començar a actuar com a tal per mantenir el partit en vida. Ho va fer amb escreix perquè va fer 21 punts i un 29 de valoració; és el número 2 en el rànquing de jugadors amb més valoració i va superar clarament el líder Jordi Trías, que es va quedar en 9 punts i un 15. Diu Peñarroya, però, que els partits els guanya el col·lectiu i no les individualitats. Així va ser Green –imparable de 6,75, va clavar vuit triples–, Navarro i Zengotita van ser ahir els referents en entre ells van aportar 69 punts; tres millor que un.
Dèiem que l’aparició de Mesa va permetre als locals mantenir el rastre del River i va poder, perquè la defensa tricolor va funcionar a les mil meravelles però no el tir a distància. 0 de 8 en triples en els primers deu minuts van acabar amb un ajustat 14-17.
Començava el segon temps amb Navarro com a base. Ni un minut va jugar Éric Sánchez, tot i que no hi havia cap baixa ni jugador tocat per a aquest partit. El River MoraBanc va donar símptomes de feblesa en els tirs de tres quan Blanch un triple, el novè, i després d’un gran rebot ofensiu de Trías Zengotita, en bona posició, va optar per penetrar a cistella enlloc de tirar. No es va atrevir l’aler basc en aquella jugada, però després d’una altra defensa impecable, de nou la pilota va arribar-li en bona posició i no va perdonar. Allò va ser com un alliberament, perquè en la següent acció la clavaria Green per fer un parcial de 0-10 i esfumar dubtes (16-27).
Amb tot, Mesa continuava manant a la pintura i Durchev va escalfar el canell amb dos triples que van suavitzar el que hauria estat un resultat ja definitiu al descans (29-41).
Només començar el tercer quart Savitski va anotar un 2+1 que va esperonar la parròquia local però en la següent acció ho va provar Blanch de tres sense èxit, Hampl va capturar el rebot, la va cedir a Green i aquest va tornar les coses al seu lloc.
Jareño no guanyava per ensurts. Un 2+1 de Trías, un altre triple de Green i Mesa cometia la tercera personal i va haver d’anar-se a la banqueta. Màxim avantatge tricolor (34-50, minut 25) i els locals sense la seva referència. El joc interior ja no tenia sentit per al Navarra però Savitski i Durchev van començar a ajustar el punt de mira des del perímetre i en el tram final, de nou amb Mesa a la pista –i quatre punts en l’últim minut– van mantenir les opcions per al darrer quart (56-67).
El River no podia permetre’s el luxe de posar-se nerviós perquè estava sent superior i a base d’una fèrria defensa, amb vigilància constant a Mesa, que va perdre dues pilotes a la pintura per les ajudes, va impedir que els rivals rebaixessin la renda dels deu punts. Al principi la pilota no entrava però Peñarroya, frenètic a la banda, aplaudia en cada defensa dels seus pupils perquè el partit estava controlat. El Navarra suava per ficar-la. Els de Jareño no van tenir més remei que començar a prémer, a fer dos contra un, i buscant velocitat de pilota en els atacs, van trobar els canells de Zengotita i Green per sentenciar a base de triples.
El final va ser plàcid i el River MoraBanc continua al capdavant de la taula, ara amb Corunya i Palència perquè el Burgos va perdre i el Breogán juga avui.