PUBLICITAT

L'energia solar que compra FEDA permet alimentar 25 llars

  • Moles es mostra convençut que la línia Adrall-Andorra es farà
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Moles conversa amb un dels presents al dinar de Nadal de FEDA, ahir Foto: TONY LARA

Nou mesos després que s'aprovés el reglament per regular l'activitat de generació elèctrica d'origen fotovoltaic, ja hi ha nou instal·lacions connectades a la xarxa nacional i cinc en procés de fer-ho. L'energia que produeixen i que compra FEDA permet alimentar fins a 25 llars, segons va informar ahir el president de la parapública, Albert Moles. En total, comptant instal·lacions privades i públiques (com la del Consell General), es genera al país 68.383 kWh gràcies a l'energia solar.

Però l'estratègia de negoci de FEDA pels propers anys no passa per la fotovoltaica, sinó per la cogeneració, tal i com va reiterar ahir Moles durant el dinar de Nadal. A més de la de Soldeu, que s'acabarà a finals del 2015, ja es treballa amb la de la Comella i s'està en contacte amb diversos comuns per buscar nous emplaçaments. En total, i tal i com ja va avançar aquest rotatiu, es vol invertir 230 milions els propers anys, per construir plantes de cogeneració i centrals hidràuliques, però també per ampliar la capacitat de transport i de distribució de la xarxa actual. Per aquest pla d'inversió es compta amb la iniciativa privada, un cop s'aprovi un canvi legal que permeti alliberar el monopoli de l'energia de FEDA.

La línia Adrall-Andorra, clau / D'altra banda, i en relació a la problemàtica actual amb la línia d'alta tensió Adrall-Andorra, que ha generat queixes entre els propietaris afectats pel pas de les torres elèctriques, Moles va assegurar que aquesta línia és indispensable tenint en compte l'augment del consum energètic a Andorra, igual d'indispensable que» una carretera que uneix els dos països». Moles es va mostrar convençut que malgrat les queixes és un projecte que ha passat per tots els tràmits administratius i que es farà.

Pel que fa a la xarxa interna, Moles va informar que ja està enllestida la galeria tècnica entre Encamp i la Margineda, de manera que l'any vinent es podrà desmuntar la línia elèctrica aèria entre Terra Vella i Santa Coloma.

També en aquest dinar, Moles va informar que recent la pujada de tarifes a Espanya no afectarà el preu de venda al client andorrà. Això sí, ahir es va aprovar en Consell de Ministres la ja anunciada pujada de l'1,5%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT