PUBLICITAT

Mig segle donant la nota

  • La coral Rocafort resumeix en un volum i 250 fotografies els seus primers 50 anys d'història
A. L.
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Que una entitat cultural del nostre trosset de galàxia arribi el mig segle de vida és una notícia portentosa, digne de figurar en un episodi de la pròxima edició de La selva moral –potser la 3.0. I això és exactament el que el 2012 va celebrar la coral Rocafort, que amb dotze mesos de retard –després de 50 anys, ja no ve d'aquí– ha recollit en un volum 250 del miler de fotografies que l'estiu de l'any passat es van exposar al Centre de congressos lauredià i que resumeixen en imatges la trajectòria de l'entitat que presideix Josep Maria Manubens. Posem-hi dates i xifres: la Rocafort va néixer el 1962, quan un grup d'irreductibles que havien cantat als efímers Cors Andorrans de Fontbernat es va encomanar a David Areny –l'actual director, i ànima de tot plegat– per revitalitzar la llarga tradició cantaire de la parròquia.

Una tradició que, d'altra banda, es remunta com a mínim fins al 1935, quan està datada la imatge més antiga del llibre amb un grup de caramellaires lauredians dirigits pel mestre Fibla posant orgullós a la plaça Benlloch de la capital. Al llarg d'aquests 50 anys hi han desfilat cap a 350 cantaires, al començament només homes, i a partir dels primers anys 70, també dones. Prou temps perquè alguns dels actuals membres de la Rocafort siguin els néts dels fundadors. Una fita històrica de debò i –convindrà el lector– amb escassos precedents per aquí dalt. I menys encara en l'àmbit cultural. Avui són una quarantena, amb una preocupant falta de veus joves que hipotequen, diu, el futur de la formació.

Entre les fites d'aquesta història, cal posar-hi l'organització de l'aplec de les terres de Lleida (1973), la participació al II Congrés de la Cultura Catalana (1977), el macroconcert Catalunya Canta al Palau Sant Jordi (1992), l'himne de la coronació de la Verge de Canòlich (1999). Dissabte tenen l'oportunitat de veure'ls en acció, al tradicional concert de Nadal i amb els Petits Cantaires Lauredians i la coral de la Llar de Lòria.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT