PUBLICITAT

El Govern ha de pagar als bancs un milió d'euros per avals de crèdits

  • Bartumeu dubta que el Govern hagi realitzat els controls establerts per la legislació vigent
  • A DA li preocupa que l'afer Ordino Studios influeixi a l'hora d'avaluar les concessions
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, i el ministre d'Economia, Jordi Alcobé, ahir. Foto: ÀLEX LARA / INFOGRAFIA: EL PERIÒDIC

Un milió d'euros és el que el Govern ha de pagar als bancs pel avals concedits en crèdits preferents, tal i com van informar ahir el ministre d'Economia, Jordi Alcobé, i el ministre de Finances, Jordi Cinca, davant les comissions legislatives corresponents. Des del 2010 i fins el març del 2013, l'Executiu va avalar 47 préstecs preferents, d'aquest, n'hi ha 11 dels quals les entitats bancàries han demanat l'execució de l'aval.

«UN FRAU CONSTATAT» / Entre les empreses que havien rebut un crèdit més elevat i que el Govern ha de retornar hi ha Ecologia Tèrmica Aplicada (125.00 euros), Z Laboratori FMCG (175.000euros), Gaia Energetics (250.000 euros) i, la que va fer saltar la polèmica dels controls sobre els crèdits preferents, Ordino Studios (250.000 euros). D'aquesta última de moment només s'han executat 125.000 euros i queden dos avals més. El conseller socialdemòcrata David Rios va criticar ahir el fet que, tot i la informació proporcionada pel Govern, havien quedat dubtes sobre «si hi ha algunes empreses que actualment estan en situació greu o delicada i com que encara no s'ha executat l'aval, no apareixen a la llista d'empreses fallides».En aquest sentit, Cinca va dir que hi pot haver previsions que s'hagi de fer front a més avals, i que per aquest motiu en el Pressupost del 2014 el Govern ha previst una partida de 2 milions d'euros, per fer front al que queda per pagar del milió d'euros i als que ja es preveuen que s'hauran de pagar, entre ells els 500.000 d'Ordino Studios.

Alcobé va afegir que de les 11, sis s'han portat a la Batllia i cinc han rebut la sentència a favor del Govern. Sense dir noms, «perquè es tracta d'un procés judicialitzat», va anunciar que «hi ha hagut un frau constatat».

RESPONSABILITATS I GARANTIES / ¿Qui decideix si s'atorga o no un crèdit preferent? Qui decideix si una empresa ha de rebre l'aval governamental és una Comissió Mixta formada per vuit persones: dues de l'ADI, dues de la CCIS, dues de l'Administració General i dues de l'ABA. ¿És culpa seva que s'hagin donat préstecs d'empreses que fan fallida? ¿És culpa de quan va governar el PS, que va atorgar els que s'estan pagant ara? Aquesta última pregunta va ser una insinuació de la consellera Olga Adellach que va ofendre l'ex cap de Govern, Jaume Bartumeu, que va respondre que «només era per una qüestió de calendari» i va senyalar amb el dit l'Executiu actual, dient que «potser no s'han fet els controls que calien», recordant que la Llei de finances públiques ja estableix la obligatorietat de garantir la legalitat de qualsevol pagament fet amb diner públic.

En aquest sentit, Cinca va recordar que «la intervenció no té dins els seus comesos definits a la llei el d'anar a vigilar empreses de l'àmbit privat per més que tinguin una ajuda per part de Govern», precisament per aquest motiu, «com que no està definit a la llei ens va semblar que li havíem de donar aquesta competència perquè es el departament que té les capacitats i metodologia per fer o com a mínim liderar aquest control». I per ajudar la intervenció, «a partir del 2012 vam establir que la feina de camp la fes l'ADI, qui omple formularis que li permeten fer anàlisi acurat. És un bon mecanisme i que cobrirà algunes mancances del decret del 2010». L'Executiu va recordar els canvis fets al març del 2013 per establir més control i a més a més, Alcobé va anunciar ahir que demà al Consell de Ministres aprovaran que a partir d'ara tots els crèdits concedits i les execucions d'aval es publiquin al BOPA.

MÉS GARANTIES, MENYS PRÉSTECS / El conseller demòcrata Daniel Armengol va posar sobre la taula la preocupació que el cas Ordino Studios i l'augment del control en general acabi anant en detriment dels crèdits concedits i, conseqüentment, finalment no s'aconsegueixi atreure els emprenedors. Cinca va reconèixer que «l'envergadura que ha agafat Ordino Studios, acaba condicionant, no en tinc cap dubte, a les persones que formen part de la Comissió Mixta i els farà ser molt recelosos» i que «s'han de crear mecanismes perquè puguin fer la seva feina aïllats d'aquesta realitat». Ara bé, «també calen ulls crítics. No és pot ser excessivament benèvol. A vegades els números surten sobre el paper, però s'ha de tenir la capacitat d'analitzar una mica més enllà dels papers. Això és el que se li ha d'exigir».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT