PUBLICITAT

Alex Puig: «Muntar una empresa a Andorra és més car que a Espanya»

LAIA F.MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Alex Puig ahir a la trobada d'Startup Circle Andorra. Foto: ÀLEX LARA

EMPRENEDOR.

Ahir va tenir lloc la primera reunió d'Startup Circle Andorra amb l'objectiu de convertir-se en el punt de trobada pels emprenedors al Principat. El seu impulsor, l'emprenedor Alex Puig, va compartir ahir en la reunió les seves experiències i els problemes que ha trobat en fer d'Andorra la seva nova seu.

– Ja hi ha un punt de trobada al Principat per als emprenedors, l'ADI i la Iniciativa Actua ¿Per què crear-ne un altre?

– A l'ADI no hi ha cap emprenedor, ningú que conegui com funcionem ni que ens pugui ajudar ni entendre. L'emprenedoria no pot estar en mans de l'Administració, nosaltres anem més ràpid. No parlem, fem.

–¿Quins són els principals problemes que ha trobat al país per crear la seva empresa?

– L'Administració. Al ser un país de només 70.000 habitants pensava que seria molt més àgil, i jo he trigat sis mesos en poder crear la meva empresa. De fet em van perdre els papers dues vegades. Hi ha molta burocràcia i crear un negoci acaba sent més car que Espanya.

–¿Creu en el procés d'Obertura Econòmica?

– Jo sí, però el país no hi creu. És una paraula que s'utilitza molt, se'n parla molt, però no es fa res. A més, la paraula innovació desapareix tant bon punt en parles. No cal que se'n parli tant, cal deixar fer.

–I, segons vostè ¿Què hauria de fer el Govern o l'Administració?

– Han de creure realment en l'I+D. El problema no està en fer més lleis. Ens han de deixar marge de maniobra per fer coses i no posar restriccions, sinó donar facilitats, com poder fer els tràmits online o amb el tema de les contractacions permetre portar gent de fora. Ells mateixos s'estan sentenciant si no canvien de mentalitat. A Londres es pot crear una empresa en només tres hores. La competència per atreure talent d'altres països és molt elevada. I invertir, el país hi guanya. Són empreses que es creen aquí i que els diners que hi destinen són llocs de treball per a gent que viurà aquí i gastarà aquí.

– ¿Què en pensa dels crèdits preferents avalats per Govern?

–Els préstecs preferents amb aval no serveixen de res. Els diners que s'inverteixen es queden a Andorra, és un risc, però a llarg termini funciona. A més, des de l'ADI no t'ajuden ni analitzen un pla de negoci fins que han donat el crèdit. S'haurien de donar més crèdits però fent un seguiment més estricte. De cada 10 empreses noves, només en funcionen dues. S'ha de diversificar la inversió, no centralitzar-la en una sola empresa. Si mantenen els crèdits tan elevats és perquè volen grans empreses que els hi donin fama i els facin guanyar eleccions.

–¿Per què després de l'experiència segueix apostant pel país?

–M'agrada el país, l'entorn i la proximitat- Té possibilitats si canvia la mentalitat i deixen que les coses passin, i prou.

 

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT