PUBLICITAT

Natalie Tours portarà un 30% més de turistes russos aquest hivern

  • Els esquiadors, que també arribaran de Bielorússia i Ucraïna, gasten de mitja 230 euros diaris i pernocten 9 dies
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Turisme, Francesc Camp, amb Pascual, Vorobieva i Tomàs, ahir durant el Congrés Foto: TONY LARA

Van arribar fa gairebé 20 anys sent un turisme residual, pràcticament anecdòtic, i s'han convertit en l'actualitat en un dels pilars que sostenen l'economia de comerços i restauració, a més d'hotels i pistes d'esquí, durant l'hivern. Aquest any la història d'aquests últims anys es repeteix, fins i tot encara guanyant una mica més de pes dins el balanç general del turisme hivernal. I és que segons les previsions de Natalie Tours, principal touroperador que treballa a Andorra (amb una quota de mercat del 50%), aquest any treballarà amb un 30% més de russos que la temporada passada. En xifres globals, calculen que seran més de 18.000 turistes, segons va informar la directora general de Natalie Tours, Natalie Vorobieva. L'any passat van ser 14.000.

L'augment de russos portats per Natalie Tours és la clara senyal que els soviètics estan encantats amb la marca Andorra, que els remet a esquí familiar, termalisme i sobretot compres. Ho demostra el fet que, malgrat que hi hagi més hores de vol i que el transfer des de l'aeroport sigui més llarg que en el cas d'altres destinacions típiques com poden ser Àustria o Suïssa, «prefereixen Andorra», va manifestar Joan Pascual, el director general del receptiu de Natalie Tours NT Incoming. «No existeix actualment cap país que li pugui fer ombra», va afegir Pascual, fent referència a l'oferta d'après-ski, amb compres tant a prop en distància de les pistes d'esquí.

Fins i tot els propis touroperadors estan sorpresos amb l'increment del 30% de la demanda de russos respecte a l'hivern passat. Els darrers anys s'han produït augments d'entre el 15 i el 30%, però aquest 2013, degut la depreciació del ruble respecte a l'euro, «pensàvem que la xifra s'estabilitzaria». De fet, aquesta depreciació «ha afectat d'altres destinacions de neu, però a Andorra, no», va informar Pascual.

I a més de venir-ne més, sembla que venen més disposats a augmentar la despesa. Així ho va assegurar Vorobieva. «Ara gasten més», i «es comporten d'una altra manera, perquè són una nova generació». És a dir, són els fills dels que primer van venir al Principat.

La directora general de Natalie Tours va informar que de mitjana, els turistes russos es gasten 230 euros diaris (tot i que en dates senyalades les del seu Cap d'Any aquesta despesa augmenta considerablement) sense comptar els serveis ja inclosos durant la contractació del viatge. A més, pernocten de mitja nou dies al país.

S'AMPLIA EL MERCAT EXSOVIÈTIC / En el marc del segon congrés de Natalie Tours celebrat a Andorra, aquesta setmana coneixeran el país i els seus productes 120 responsables d'agències de viatges. A més a més, i com a novetat respecte a l'any passat, procedeixen de Rússia però també d'Ucraïna (15 en total) i de Bielorússia (10). Es tracta de dos nous mercats en els que el touroperador hi té moltes esperances dipositades de negoci, sobretot en el cas d'Ucraïna. De fet, dels 18.000 esquiadors que portarà Natalie Tours Andorra, un 10% aproximadament provindran d'aquesta república exsoviètica. «En percentatge fins i tot estan creixent més que els turistes russos», va assegurar Vorobieva, sobretot en dates assenyalades com cap d'Any. Pel que fa a Bielurússia, de moment les reserves són molt minoritàries.

El touroperador manté aquesta política d'expansió fora fronteres russes, i cara l'any vinent també treballarà per portar a Andorra esquiadors del Kazakhstan.

50.000 russos durant l'hivern / Els turistes russos que Natalie Tours porta a Andorra són una part significativa, però no la totalitat. Durant aquest hivern en vindran uns 50.000, segons va informar el director comercial d'Andorra Turisme, Joaquim Tomàs. S'ha de tenir en compte que fa 17 anys, quan van començar a descobrir el petit país dels Pirineus, en venien uns 2.000.

També s'ha incrementat significativament el volum de visitants soviètics que visiten Andorra a l'estiu. En aquest sentit les estades acostumen a ser de dia, ja que es tracta d'excursions de turistes que fan estada o a la Costa Daurada o a la Costa Brava. En total, es calcula que visiten el país uns 25.000 russos durant aquesta estació, ja sigui només amb una excursió de dia o pernoctant. Des de NT Incoming s'està intentant potenciar l'estada de més d'un dia, però costa perquè el que volen en aquesta època de l'any «és platja», va exposar Pascual.

Finalment, i en relació a la futura obertura de l'aeroport de la Seu, el touroperador rus el descarta com a centre d'operacions perquè ells treballen amb avions grans i perquè els funciona l'aeroport del Prat com a hub.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT