PUBLICITAT

Rui Costa estudia la residència

  • El campió del món s'uniria als tres corredors de Katusha, cinc d'Orica, dos de Drapac i dos de Movistar
R. MORA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Del passat podi del Campionat del Món de ciclisme en carretera, dos dels seus integrants seran residents al Principat: Purito i Rui Costa Foto: AFP PHOTO / LUK BENIES

La nòmina de ciclistes professionals que decideixen establir la seva residència a Andorra creix per moments. Entre ells, un dels que estudia venir al Principat és l'actual campió del món de fons en carretera, el portuguès Rui Costa, que l'any passat corria pel Movistar espanyol i que per al 2014 serà a les files del Lampre-Merida. Des de la Federació Andorrana de Ciclisme (FAC) asseguren que no tenen constància d'aquest moviment, però fonts consultades per aquest rotatiu confirmen que l'entorn del corredor està treballant per agilitzar els tràmits.

Rui Alberto Costa, de 27 anys i nascut a Póvoa de Varzim i que aquest any va guanyar dues etapes del Tour de França i el Campionat del Món a Florència –va vèncer en els últims metres altre resident, Joaquim Purito Rodríguez–, tenia la residència fins ara a Mònaco, però fonts consultades per aquest rotatiu asseguren que la intenció del corredor és traslladar-se al Principat, on sap que també existeix una gran comunitat de portuguesos.

La seva presència a Andorra s'uniria a les dels tres corredors del Katusha, cinc de l'Orica-GreenEdge, dos del Drapac i altres dos del Movistar que ja tenen la residència però estan encara en procés de demanar la llicència. Dels noms dels corredors, només estan confirmats els tres Katusha (Joaquim Purito Rodríguez, Dani Moreno i Ángel Vicioso), els dos Drapac (Wesley Sulzberger i Travis Meyer, que la temporada passada eren a l'Orica), i segons fonts consultades per aquest rotatiu, per part del Movistar es tancarien els ciclistes Jonathan Castroviejo i Beñat Intxausti, tot i que la FAC no va confirmar ahir aquesta informació. A Intxausti ja era normal veure'l per Andorra des del passat mes de maig. Així mateix, als 13 ciclistes s'hi afegeix l'ex-professional Xavi Florencio, que serà director esportiu del Katusha.

LA FAC TANCA FINS EL 7 DE GENER / Les tramitacions de llicències, sobretot en el cas de Rui Costa si finalment ho porta a terme com sembla, han de ser a la FAC, però l'ens tindrà obertes les seves oficines fins el pròxim divendres, pel tancament per les festes de Nadal fins el dimarts dia 7. La temporada comença al gener.

LA LLICÈNCIA PROFESSIONAL, 415 EUROS / La llicència per a un corredor professional continental UCI ascendeix a 415 euros. Això és el que pagaran els equips per cada ciclista que demanin els papers oficials a la FAC. En el cas de Xavi Florencio, que demanarà una llicència de director esportiu amb l'equip Katusha, ascendeix a 440 euros.

¿QUÈ ES GUANYA DE TOT AIXÒ? / La gran pregunta és què guanya la FAC amb la presència de ciclistes professionals a Andorra. Socialment, és indiscutible la presència internacional, fins i tot a través dels mitjans de comunicació nacionals i també internacionals; i econòmicament, solucionar per la via ràpida el pagament que ha de fer a la Unió Ciclista Internacional de 5.500 euros per ser encara al grup A per l'afiliació corresponent.

«Per a nosaltres és positiu perquè tenir professionals al país motiva a la base i també al cicloturisme pel fet de poder trobar-se ciclistes d'aquell nivell mentre entrenen per les nostres carreteres», assegura el president de la federació andorrana, Gerard Riart. «Econòmicament ens ajuda a pagar la taxa de la UCI perquè amb la subvenció que rebem del Govern d'uns 37.000 euros, ho teníem sempre complicat». Segons Riart qui guanya també és el ciclisme nacional: «Tot això ens ajuda i repercuteix en què tindrem més diners per als nostres corredors per poder anar a curses o tenir més material», hi va afegir.

LA FAC VOL PASSAR DEL GRUP A AL GRUP B / Fa temps que la FAC treballa perquè la UCI li canvii l'estatus actual al grup A que li exigeix un pagament massa alt del cànon. Les converses amb l'anterior directiva que presidia Patt McQuaid van anar pel bon camí, però no es van arribar a materialitzar. Quan tot semblava tancat per passar al grup B, hi va haver el canvi en la presidència de l'ens. Ara, amb el britànic Brian Cookson al capdavant del màxim organisme del ciclisme mundial, el cas viu una petita aturada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT