PUBLICITAT

Escaldes traslladarà la bassa d'Ax-les-Termes a la part alta

  • L'aigua termal també s'aprofitarà perquè FEDA desenvolupi diversos projectes de cogeneració
  • El Comú aprova un crèdit de 600.000 euros per renovar el control d'accés als aparcaments
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una imatge del Consell de Comú celebrat ahir Foto: ANA / M.T.

Els socialdemòcrates ho duien al seu programa electoral, i els demòcrates ho han previst al capítol d'inversions de l'any vinent. Tal i com va informar ahir en Consell de Comú el cònsol menor, Marc Calvet, la majoria vol ubicar una zona pública d'aigua termal a la part alta de la parròquia, a l'estil de la que hi ha al centre de la vila d'Ax-lesTermes. És a dir, una bassa «per posar de relleu que Escaldes té aigua termal», de manera que servís també com a reclam turístic.

El cònsol menor va explicar que estan en negociacions amb els privats perquè cedeixin el terreny, a l'antic emplaçament de l'hotel Pla. «Les negociacions estan avançades», va assegurar Calvet, però en qualsevol cas si finalment es trenquessin, «estudiaríem un altre projecte».

No és aquesta l'única acció d'embelliment de la part alta prevista pel pressupost de l'any vinent, aprovat ahir amb l'abstenció de la minoria. També hi ha una partida pel pont de la Tosca i per reformar el safareig comunal, segons va informar la consellera de Finances, Núria Gómez. El que no es farà serà la millora del darrer tram de l'avinguda Carlemany, que estava prevista al pressupost del 2013, però que ni tan sols figura al del 2014. El motiu, va informar Calvet, és que es produirien problemes d'accessibilitat a la zona tenint en compte les obres anunciades pel Govern de la rotonda de la carretera de l'Obac amb el carrer Ciutat de Sabadell. Des de la majoria van garantir, però, que tant bon punt acabi aquesta obra reiniciaran el projecte de Carlemany.

Una altra inversió que de moment no s'ha previst al pressupost del 2014 és la de construir un aparcament al Falgueró. Actualment el Comú està estudiant encara quin seria el cost global que implicaria fer aquesta infraestructura, tant si fos vertical com descoberta. En cas que durant el 2014 es decidís tirar endavant amb una de les dues opcions, s'aniria per la via del crèdit extraordinari, va informar Calvet.

El que sí que s'ha pressupostat per l'any vinent és l'obertura del carrer Sant Antoni fins la carretera de l'Obac. Ja s'ha arribat a un principi d'acord amb els propietaris i l'objectiu és iniciar les obres la tardor de l'any vinent. El Comú hi invertirà 150.000 €. Paral·lelament, també estan previstos 100.000 € per a la separativa d'aigües a l'avinguda del Pessebre i el carrer Josep Viladomat. En aquest sentit la minoria va lamentar la lentitud d'unes accions, la separació d'aigües, que s'han de finalitzar abans del 2020, segons el compromís adquirit amb el Govern. «Anem a carrer per any i encara en queden 27», va alertar el conseller Aleix Mañosas.

Amb tot, però, el projecte de pressupost aprovat ahir pel 2014 preveu un total de 900.000 euros en inversions a la parròquia, el que representa un 44% menys que el pressupostat aquest 2013.

En línies generals, el pressupost 2014 és de 19,9 milions d'euros, un 1,3% menys (270.000 euros) en relació al del 2013. Es tracta d'un pressupost d'«austeritat», segons va definir la cònsol Trini Marín. Un pressupost que congela les retribucions dels treballadors (també la dels càrrecs electes) i que situarà l'endeutament als 26,6 milions d'euros a finals de l'any vinent. Aquest 2013 es tancarà amb un endeutament de 29,4 milions.

Millora dels aparcaments / Durant el Consell de Comú celebrat ahir no només es van tractar accions cara el 2014, sinó també accions que afectaran l'any en curs. Concretament, un crèdit extraordinari de 600.000 euros per renovar i unificar els equipaments de gestió i control d'accés als aparcaments comunals. Gómez va reconèixer que actualment «estan obsolets» i que no permeten oferir serveis «que ens reclamen usuaris i comerciants». Per exemple, targetes de prepagament o vals de descompte. Es tracta d'un crèdit extraordinari que es podrà afrontar amb finançament propi, després d'alliberar la partida destinada a la millora del darrer tram de l'avinguda Carlemany.

L'avinguda Carlemany es queda sense inversió en la seva part alta, però guanya 150.000 euros per a la seva dinamització, dins el capítol reservat per a Vivand.

La cogeneració, a Escaldes / Si el Comú vol utilitzar l'aigua termal per donar valor turístic a la parròquia (i de pas intentar reactivar l'afluència a Caldea), la parapública FEDA la veu més com una inversió energètica, per estalviar en compra d'electricitat i reduir el consum de gasoil. Així, l'aigua termal i també el gas serviran per desenvolupar projectes de cogeneració a la parròquia. Ahir es va aprovar el conveni amb la parapública per tal que aquesta comenci a treballar en diverses iniciatives. La que ja està clara, va explicar Calvet, és la d'alimentar de calor la zona del Clot d'en Privat. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT