PUBLICITAT

La inversió tèrmica fa pujar un 70% el diòxid de nitrogen

  • Malgrat l'empitjorament de la qualitat de l'aire, no s'ha de patir per la salut
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un episodi d'inversió tèrmica corresponent al 3 de desembre passat, quan s'aprecia una lleugera boira Foto: MEDI AMBIENT

El Departament de Medi Ambient va informar que malgrat el deteriorament general de la qualitat de l'aire al país en els darrers dies, no s'ha produït cap superació del valor límit horari per a la protecció de la salut humana. Els nivells d'immissió d'alguns dels contaminants s'han incrementat, com per exemple per al diòxid de nitrogen (NO2) en un 70% a causa de la persistent situació d'inversió tèrmica. La concentració de les partícules PM10 també ha augmentat (al voltant d'un 40%) però de forma menys significativa que el pol·luent NO2, ja que aquest últim està directament relacionat amb el trànsit de vehicles.

Medi Ambient va informar ahir mitjançant un comunicat que la darrera setmana s'ha accentuat la situació d'inversió tèrmica que actualment es manté les 24 hores del dia però, malgrat això, els nivells d'immissió de diòxid de nitrogen segueixen lluny d'assolir el valor límit horari de 200 μg/m3 (el valor màxim horari assolit a l'estació fixa de referència urbana de la vall central ha estat de 143 μg/m3). El valor màxim diari per a les partícules PM10 ha estat de 44 μg/m3 (dia 11 de desembre), inferior al valor límit diari de 50 μg/m3. La major part del dia, l'índex de qualitat de l'aire es manté en la categoria de regular.

Anualment i habitualment durant el període d'hivern, Andorra pateix situacions d'inversió tèrmica com la que s'observa actualment, degut a un potent anticicló que afecta una important àrea de l'entorn regional més proper. Aquest fenomen meteorològic consisteix en que les temperatures del fons de vall són més baixes que les que es registren en cotes més altes. Això fa que els pol·luents emesos durant bona part del dia no es dispersin al quedar estancats en un estrat d'aire fred que no pot ascendir a capes superiors de l'atmosfera.

MESURES PER MILLORAR L'AIRE / Per tal de contribuir a la millora de la qualitat de l'aire, Medi Ambient recorda que existeixen accions senzilles a dur a terme com són evitar l'ús del vehicle si no és necessari; utilitzar el transport públic; compartir el vehicle; aturar el motor del vehicle quan hi hagi cua, evitant de deixar el motor en ralentí; i conduir de manera pausada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT