PUBLICITAT

BPA cedeix a la capital un conjunt escultòric de Jaume Plensa

  • El Comú d'Andorra la Vella i l'entitat signen un conveni per 20 anys
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La cònsol de la capital, Rosa Ferrer, i el president de BPA, Ramon Cierco, en la roda de premsa, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El Comú d'Andorra la Vella i Banca Privada d'Andorra (BPA) van signar ahir un conveni en virtut del qual BPA cedeix a la capital i més precisament a la plaça Lídia Armengol, un conjunt escultòric de Jaume Plensa. El president de l'entitat, Ramon Cierco, va presentar el projecte «com un conjunt d'éssers humans que han vist néixer una nova consciència de les coses». El conjunt titulat 7 Poetes «ha estat pensat per a Andorra i estem molt satisfets de fer aquesta aportació perquè pensem que serà un reclam turístic i cultural per a la capital» va afegir. A la qual cosa la cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va explicar que «vam quedar que ens hauríem de veure amb certa celeritat i va resultar que era per oferir-nos aquesta possibilitat». Ferrer es va mostrar entusiasmada amb el projecte de BPA i va argumentar que «serà un conjunt de set figures situades entre 10 i 12 metres del sòl, que fan entre dos i tres metres cada una». La cònsol va insistir en que «el conjunt donarà molta força a l'entorn institucional que integren la nova seu del Consell General, la Casa de la Vall, les noves dependències del comú i l'edifici administratiu». I també va estar d'acord amb Cierco que «una obra d'aquestes característiques és un reclam perquè es tracta d'un autor que és visitat arreu del món». En quant als tecnicismes del conveni, Ferrer va explicar que «el Comú d'Andorra la Vella es fa càrrec del suport de l'estructura i BPA assumeix el transport de l'obra i la seva instal·lació sota la direcció de l'autor». I va concloure que «estic segura que agradarà moltíssim». En quant a la possibilitat que les set figures o poetes s'identifiquin amb les set parròquies d'Andorra –ja que és una obra pensada per al país–, Cierco va matisar que «Plensa es va entusiasmar amb la idea de fer una obra per a Andorra, però és un artista que no busca reflectir un significat propi en el seu treball sinó que busca que la gent se'l faci seu i l'interpreti com vulgui». El conjunt estarà instal·lat a mitjans del proper mes de gener. Cierco va insistir en que «serà la manera de que tothom pugui gaudir de l'obra ja que tindrà molta visibilitat des de molts llocs del país». I va afegir que «aquest acció també pretén dotar l'espai urbà d'una nova visió amb imatges simbòliques» Per al president de BPA és evident que portar l'art al carrer és una acció a favor de la convivència i de la cohesió social, a més de l'atractiu estètic i turístic que pugui representar, sobretot quan es tracta d'artistes tan coneguts com l'escultor català.

Un artista influent / Jaume Plensa nascut a Barcelona el 1955 és un dels artistes més influents de l'actualitat que aposta per una visió humanista de l'escultura. Les figures de Plensa són persones en recolliment que pensen i mediten amb un gest de repòs, sobre la gespa d'un jardí o bé una mica elevades sobre els carrers de la ciutat, són sants estilistes damunt les seves columnes, tot i que no ho volen ser. Les escultures de Plensa tenen un fons humanístic i busquen la relació amb la gent, conviden a pensar sobre el que ens fa persones. Per aquesta raó han representat una gran transformació en el camp de l'escultura pública. L'artista està present a través de la seva obra en grans ciutats com ara Frankfurt, Salzburg, Liverpool, Niça, Saragossa, Calgary, Xicago, Boston, Houston, Jacksonville, Ogijima, Tòquio, Singapur i Dubai, entre d'altres.

Des del 2011 la seu social de BPA a Escaldes-Engordany incorpora una obra de Plensa Gran latent, una escultura feta de lletres d'acer inoxidable, que ocupa un espai interior, al carrer Sant Antoni, sobre una catifa de llistons de pedra clara amb un banc de granit gris. Cierco va explicar que és el precedent directe de la iniciativa que va presentar ahir. I va apostar perquè el conjunt arquitectònic de la plaça Lídia Armengol també esdevingui un element del paisatge. Cierco es va mostrar convençut que a partir del conjunt 7 Poetes «hi haurà un abans i un després en el camp de l'escultura urbana a Andorra». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT