PUBLICITAT

El camí de l'últim càtar

  • La ruta està senyalitzada i connecta amb els parcs naturals del Cadí-Moixeró i Alt Pirineu
EL PERIÒDIC
LA SEU D'URGELL

Periodic
El camí de l'últim càtar enllaça els parcs naturals del Cadí-Moixeró i de l'Alt Pirineu amb el regional de l'Arieja Foto: TONY LARA

De cara a l'any que ve, la ruta dels Bonshomes s'ampliarà amb una nova proposta cap a l'Alt Urgell i al Pallars Sobirà, batejada com el Camí de l'Últim Càtar. El Camí de l'Últim Càtar, que ja està senyalitzat i preparat, connecta el Parc Natural del Cadí-Moixeró i el de l'Alt Pirineu amb el Parc Regional d'Arieja. De 189 quilòmetres, també es pot fer a peu, a cavall i, en la majoria de trams, en bicicleta de muntanya. La ruta rememora la història de Guilhem Belibasta, plasmada a la novel·la El càtar imperfecte, del periodista i escriptor Víctor Amela.

La idea inicial del projecte del Camí de l'Últim Càtar va sorgir fa uns anys dels socis d'Arieja i s'ha pogut realitzar gràcies a la implicació dels cinc Consells Comarcalsper on passa la ruta –Berguedà, Alt Urgell, Cerdanya, Solsonès i Pallars Sobirà–, els dos Parcs Naturals, la Mancomunitat d'Esquí Nòrdic de Catalunya, l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), les Diputacions de Barcelona i de Lleida i l'associació francesa Sentiers Transfrontaliers Pyrénéens.

Un dels valors afegits que aporta el Camí de l'Últim Càtar a l'atractiu dels Bons Homes és l'ampliació del projecte al territori pirinenc, així com una major implicació de les entitats públiques i la creació d'aliances entre els diferents territoris. La presentació oficial de la ruta i el tret de sortida de la seva promoció està prevista per a principis de l'any que ve a Barcelona i, després, a les capitals de les cinc comarques implicades.

Més visites

El Consell Regulador del Camí dels Bons Homes, amb seu a Bagà (Berguedà), treballa des del 1998 per dinamitzar socialment, econòmicament i culturalment els territoris per on passa la ruta, gràcies a la implicació de les administracions locals i empreses privades. El Camí dels Bons Homes augmenta el nombre de visitants i d'empreses associades. Segons les dades facilitades pel seu Consell Regulador, enguany hauran recorregut aquesta ruta unes 3.600 persones –a l'espera de les dades definitives dels últims mesos– mentre que el 2012 ho van fer 3.231.

A més, les visites a la pàgina web s'han enfilat fins a més de 50.400 el 2013, per les 42.691 del 2012. El Camí dels Bons Homes té aproximadament uns 200 quilòmetres i enllaça el Santuari de Queralt, al Berguedà, amb el Castell de Montsegur, al departament francès de l'Arieja.

La ruta ressegueix l'exili dels càtars occitans, que promovien el cristianisme senzill en contraposició a l'autoritarisme de l'Església del segle XIII.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT