Màximes expectatives

• El VPC s'imposa a l'Union per 27-15 i acaba la primera volta segon, només superat pel Villeneuve

Un placatge en defensa espectacular de Ginesta en la primera part, en el duel d'ahir entre el VPC i l'Union al Camp del Consell Foto: TONY LARA

Acabada la primera volta, queda clar que el VPC Andorra té les màximes expectatives en la Promoció d'Honor. Ahir es va imposar a casa a l'Union (27-15) i no va fer més que refermar que aspira a tot. L'equip de Dídac Martínez és segon a quatre punts del Villeneuve. Tots dos, a sobre, compten amb un partit menys: el que havien de jugar al camp del líder fa dues setmanes i que s'ha ajornat per al 5 de gener vinent, la vigília dels Reis Mags.

EL CAMP DEL CONSELL, UN FORTÍ / Una de les millors conclusions d'aquesta primera volta és el paper del VPC com a local. Ha jugat quatre partits i no n'ha perdut ni un. Tres victòries contra Tarascó, Lalande i la d'ahir, i un empat amb el Lavelanet. L'únic però és que en cap dels tres partits guanyats es va sumar el punt de bonus i d'aquí prové la diferència amb el Villeneuve; tots dos tenen el mateix bagatge –6 triomfs, 1 empat, 1 derrota– però els separen quatre punts.

Ahir era un partit propici per sumar els cinc punts, davant un rival, l'Union, que perd a domicili tot el que guanya a casa i per això està en la zona mitja-baixa de la taula. No ha guanyat cap dels quatre partits que ha jugat com a visitant i ahir va demostrar perquè.

El VPC va anar des del xiulet inicial a buscar la victòria sense dubtar en una tarda de sol, no gaire fred per l'època en què estem i la gespa espessa i dura. Sense oferir un gran espectacle, no va trigar ni deu minuts en plantar el primer oval a la línia de marca visitant, mitjançant un Barkalaia que va cedir la responsabilitat amb els peus a Abelló –que precisament ell transformaria el xut a pals per fer pujar el 7-0– i va jugar de 12. Una errada defensiva, però, va neutralitzar l'avantatge en la següent acció.

No seria una primera part molt productiva, perquè l'Union gairebé no oferia atac però va arribar al descans ben viu. «Sembla que quan anem per endavant ens costa rematar els partits. Desaprofitem jugades clares i està clar que és un punt que hem de millorar», va reconèixer després del partit Abelló. Ell mateix anotaria dos cops de càstig més per un dels visitants que aturarien l'electrònic al descans en un ajustat 13-10.

EL PARTIT ES COMPLICA / Més que generalitzar com va fer Abelló, Dídac Martínez va preferir centrar-se en «les tres errades» que va cometre en defensa el VPC «que van ser aprofitades per fer punts». Les dues primeres costarien un assaig i un cop de càstig. La tercera, ja en la segona part –al minut 49–, costaria un altre assaig que significava el 16-15, ja que moments abans Abelló havia encertat amb els peus en un altre cop de càstig.

Quedava mitja hora per al final i l'Union, que gairebé no havia fet res, només perdia d'un i va començar a creure en la remuntada. Durant uns minuts, com a molt cinc, van haver-hi moments de nervis i tensió al VPC. Els visitants van atacar amb més cor que ordre i es van quedar a uns cinc metres de l'assaig. La defensa va ser bona, malgrat tot, i en la següent acció, a l'altra banda del camp, Thomas Fleming sí encertaria a fer una marca que permetia tornar a respirar tranquils. No va fallar Abelló per anotar la transformació (23-15) i per acabar de segellar el triomf amb dos cops de càstig més.

Després de dues setmanes d'aturada després de la selecció, Abelló va admetre que el VPC ha sofert una «petita» davallada però malgrat tot continua guanyant, es manté a dalt i sap que té marge de millora. Una de les claus és la competència dins del vestidor, perquè Martínez va deixar clar que «aquí juga qui entrena bé». Roger Fité, per exemple, està opositant per ser policia i aquesta setmana no ha pogut entrenar gaire. Ahir va sortir a la segona part.