PUBLICITAT

Desarticulada una xarxa que introduïa a Espanya tabac per valor de 3,3 M

  • La Guàrdia Civil deté 31 persones, 4 de les quals d'Andorra, en un cas que també esquitxa la Seu d'Urgell
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Part del tabac confiscat per la Guàrdia Civil Foto: GUÀRDIA CIVIL

Els cossos policials de l'Estat veí prossegueixen la seva lluita fèrria contra el contraban de tabac, també el de procedència andorrana. Així, si el passat juliol es detenia a 35 persones en el marc d'una operació per acabar amb el monopoli de distribució de tabac andorrà al barri de la Barceloneta, a la Ciutat Comtal, ahir es va anunciar el desmantellament d'una nova xarxa que traficava amb tabac del Principat per vendre'l a diversos punts de l'Estat espanyol, entre ells Catalunya o Astúries, que és on es va iniciar tota l'operació. En total s'ha detingut a 31 persones, quatre de les quals viuen al Principat, i s'han comissat 82.000 paquets de tabac valorats en més de 353.000 euros. Amb tot, però, la Guàrdia Civil calcula que des del 2012 la xarxa hauria introduït més de 772.000 paquets de tabac, valorats per sobre els 3,3 milions d'euros.

Tal i com va informar la Comandància de la Guàrdia Civil de Gijon, les quatre persones que viuen a Andorra són homes, de 26, 27, 30 i 41 anys i se'ls acusa d'un delicte d'organització criminal i contraban. Els 31 detinguts són de nacionalitat andorrana, però també espanyola, portuguesa i marroquina. Una vintena de les detencions es van realitzar a la Seu d'Urgell.

Tot el tabac d'aquesta operació, denominada «rusc», procedia del Principat. La investigació es va iniciar després de detectar que una persona adquiria tabac andorrà per comercialitzar-lo de manera il·legal a Astúries i Galícia. Fent-ne el seguiment, la Guàrdia Civil, en col·laboració amb l'Agència Tributària, va descobrir que aquesta persona mantenia contacte amb una organització de contraban que operava des de Barcelona. Totes aquestes persones van ser detingudes entre l'agost i l'octubre d'aquest any. Posteriorment es va descobrir que aquesta xarxa tenia contactes amb dos grups organitzats de la Seu d'Urgell que entraven tabac d'Andorra per rutes de muntanya, ja fos a peu, o per la carretera mitjançant empreses de transport i vehicles particulars. Els que anaven a peu transportaven el tabac a l'estil tradicional, amb fardells penjats a l'esquena per camins de muntanya. Tots ells, una vintena, van ser detinguts el mes passat.

Llibertat amb càrrecs / Els 31 detinguts, a la Seu però també a Biscaia, Astúries, Barcelona i Saragossa, han estat posats en llibertat amb càrrecs fins al dia del judici. Estan imputats per delictes de pertinença a una organització criminal, contraban, tràfic de drogues, i també robatori i furt de vehicle. Bona part dels implicats duien un tren de vida elevat, va informar la Guàrdia Civil, i la gran majoria rondaven la trentena.

Durant l'operació es van dur a terme tres registres on a més del tabac es va comissar material informàtic, telèfons mòbils, targetes de prepagament i molta documentació. També es van intervenir set vehicles que es van utilitzar per realitzar el contraban, així com un remolc robat que va ser localitzat a una àrea de descans de Barcelona. Anava carregat amb productes d'alimentació, higiene i drogueria per valor de 70.000 euros.

El tinent coronel de la Comandància de la Guàrdia Civil de Lleida va explicar ahir que el més important d'aquesta operació no és la quantitat comissada sinó l'elevat nombre de detencions. Per la seva part, el delegat de l'Agència Tributària a Lleida, David Bonet, va destacar l'«excel·lent col·laboració» entre la duana de la Farga de Moles i la Guàrdia Civil en tota aquesta operació, va informar E.P.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT