PUBLICITAT

L''assassí de l'Hiper' queda en llibertat per la doctrina Parot

  • Estava complint condemna per matar dos transexuals el 1992
@PeriodicAND
escaldes-engordany

Periodic
Villalón, durant el judici per matar dos transexuals Foto: EL PERIÒDIC

La fi de la doctrina Parot ha permès que l'home que l'any 1981 va matar la seva parella sentimental a Andorra, i que era conegut col·loquialment dins les fronteres del Principat com l'assassí de l'Hiper, hagi estat posat en llibertat després de passar una vintena d'anys a la presó. Joaquín Villalón Díez, de 58 anys, va sortir aquest dimarts del centre penitenciari de Segòvia. Complia condemna per haver assassinat a dos transexuals l'any 1992.

La condemna imposada va ser de 58 anys de presó i estava agreujada per un primer assassinat comès l'agost del 1981 a Andorra. Villalón va assassinar la seva parella, veïna de la Seu i resident a Escaldes-Engordany, després d'una discussió. Havien anunciat a amics i familiars el seu casament, però la dona va descobrir que Villalón ja estava casat a Espanya i fins i tot era pare de dos fills. La parella estava esperant un fill.

Segons va informar llavors la Policia, el cadàver de la dona, que treballava de caixera a un supermercat (d'aquí el sobrenom d'assassí de l'Hiper) no va aparèixer fins al cap de dos dies, repartit en cinc sacs d'arpillera. Va ser trobat al riu, a l'alçada de Bixessarri. Tot apuntava que l'assassí l'hauria matada després de colpejar-la amb un objecte contundent. Posteriorment la va portar a un taller i la va tallar en cinc trossos amb l'ajuda d'una serra mecànica. En unes declaracions posteriors gravades a la presó de Segòvia, Villalón va justificar l'acció posterior a l'assassinat perquè «havien passat dies i no sabia que fer amb el cos».

En llibertat, torna a matar / L'assassí de l'Hiper va ser condemnat a 17 anys de presó. Però el 1992 va aconseguir el tercer grau penitenciari després de complir 10 anys de pena. Va sortir en llibertat i aquell mateix any va matar a dos travestis. Al primer el va encadenar, el va cobrir amb papers, el va ruixar amb aerosol i el va cremar, després d'una discussió a l'apartament que la transexual tenia per als seus clients. Al segon, uns dies després, el va colpejar gairebé fins la mort i posteriorment el va ofegar a la banyera. Després li va robar les targetes de crèdit, amb les que es va apropiar de més de 12.000 euros.

Els forenses van definir Villalón com «un psicòpata que pateix un trastorn antisocial de la personalitat, amb trets esquizoparanoides».

Joaquín Villalón també era conegut com l'assassí senyoret, per la seva elegant indumentària. L'Audiència de Madrid justifica la seva posada en llibertat de dimarts en aplicació de la resolució del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) del passat 21 d'octubre, que va derogar la retroactivitat de la doctrina Parot. La seva sortida de la presó estava prevista pel maig del 2011 fins que se li va aplicar aquesta doctrina creada pel Govern espanyol, de manera que s'ampliava la seva estada al centre penitenciari fins al 3 de febrer del 2033.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT