PUBLICITAT

Madiba, un home i un somni

Per Núria Prenafeta
Coach i facilitadora del canvi personal i organitzacional
[email protected]

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

En una tribu de Sud-Àfrica va néixer un home extraordinari que va contribuir a capgirar els valors obscurs d'una societat bastida sobre la injustícia i la dominació. Fa uns dies que ens ha deixat, però la seva obra és tan gran que no ha fet sinó començar la trascendència del seu llegat. Encara vivim en un món que entén el poder com un conjunt de forces que s'oposen en funció d'interessos particulars, territorials o estratègics al d'altres.

Madiba, com carinyosament l'anomenaven, va demostrar que es pot anar a favor dels interessos de tothom. Amb integritat, igualtat, justícia, esforç, compromís i comprensió com a pilars d'un nou ordre del món. No hi ha ordre socioeconòmic, constitució o llei, per legal o sòlid que sigui, que prevalgui més que la voluntat d'igualtat i de justícia.

Mandela va liderar un procés que hauria de ser exemple de tots els conflictes del món. Nelson Mandela és, d'entre tots els meus herois particulars, el més admirat. Per mi, el que el fa únic no és només que lluités per la llibertat i igualtat de la població negra, sino la seva visió que va més enllà d'això: el perdó com a camí per a la convivència entre negres i blancs. Aquesta és la seva autèntica aportació al lideratge mundial.

Algú va dir algun cop que si prioritzes tenir la raó, discuteix per aconseguir-la, però si prioritzes mantenir la relació, simplement perdona. A vegades el desig de justícia porta a l'odi i al desig de venjança. Perdonar és un esglaó superior en l'evolució de la consciència humana. I Mandela va saber reconduir les pors d'uns i el desig de justícia i venjança dels altres per un camí exemplar de convivència. Ell va portar a escala global el win-win de què tant es parla en entorns empresarials i de negociació, però que encara en política no es practica. A què estem esperant?

Molts líders, en la política i l'empresa, per petit que sigui el seu imperi d'influència, confonen el poder personal amb el poder de la cadira que ocupen. Aquests, des del meu punt de vista, manen, però no lideren. Nelson Mandela tenia el carisma d'una mirada penetrant, de la presència física, el do de paraula i l'habilitat de relacionar-se de manera profitosa fins i tot amb els personatges més ignominiosos del règim de l'apartheid.

Però tota la seva presència i actitud responien al líder visionari: el personatge que és capaç d'inspirar amb l'exemple, en una missió que va més enllà dels propis interessos personals o culturals, traspuant els valors personals més elevats d'integritat d'esperit, compromís amb la causa, esforç continuat i fortalesa de caràcter.

Donald Trump i Robert Kyosaki, al llibre Toque de midas diuen que aquestes són les quatre característiques que necessiten tenir els grans empresaris per a fer-se rics. La riquesa que buscava Mandela és encara més gran: la que no es pot perdre ni guanyar en transaccions comercials, és la que basteix els fonaments d'una societat justa i capaç de viure en pau, sumant els interessos de tots. El seu lideratge era tan gran, que sortia d'entre els barrots de la seva cel·la de sis metres quadrats i es projectava a tot el món.

Crear societat. Aquesta és la missió màxima que té qualsevol polític. Nelson Mandela, aquest home gran que es va convertir en un gran home, ha de ser el mirall on cadascú que tingui una responsabilitat social hauria de voler mirar-se. El carisma es pot aprendre en quatre cursets ben dirigits, però això no dóna poder personal si no hi ha una consistència al darrere.

El que converteix el càrrec en poder són les conviccions al servei d'una visió col·lectiva que inclogui el bé de tothom, no només dels teus, o dels qui t'han votat. I sobretot, viure sent l'exemple: des de la humilitat, el compromís, la integritat i l'esforç. perquè el carisma no sigui només una màscara per sortir reelegit cada 4 anys i prou.

A Madiba el seu poder personal el va portar al càrrec. Els nostres polítics governen per al present. Mandela liderava per al futur. Només amb visió de futur es pot actuar de manera ferma en el present.

Els polítics, empresaris i líders que trascendeixen al seu present no són els que obtenen majories absolutes ni els que construeixen molta obra pública; són els que fan passos per ajudar a avançar cap a una societat millor. Són aquells que són capaços de portar la seva grandesa personal a un nivell superior d'influència per contribuir a crear una societat millor. Com Madiba, un home que ens ha sabut regalar el seu somni. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT