PUBLICITAT

Àustria i Luxemburg mantenen el bloqueig a l'intercanvi fiscal

  • Volen un acord amb altres països, entre els quals Andorra
EL PERIÒDIC
BRUSSEL·LES

Periodic
Gramegna conversa amb els seus homòlegs polonès i suec, ahir, abans de la reunió de l'Ecofin Foto: EFE / OLIVIER HOSLET

Luxemburg i Àustria van negar-se novament a avançar cap a l'intercanvi automàtic d'informació fiscal sobre els estalvis bancaris a la Unió Europea. No canviaran la posició, diuen, fins que existeixi un acord amb Andorra, Suïssa, Leichtenstein, Mònaco i San Marino. Així, la reunió de l'Ecofin celebrada ahir va concloure sense aprovar la nova directiva sobre la fiscalitat de l'estalvi, que té per objectiu reforçar la lluita contra el frau i l'evasió fiscal.

Malgrat els avenços realitzats sobretot per Suïssa i Liechtenstein els darrers mesos en aquest aspecte, que duien al comissari europeu de Fiscalitat, Algirdas Semeta, a veure possible un acord sobre la directiva revisada sobre la fiscalitat de l'estalvi, Luxemburg i Àustria els consideren insuficients per aixecar el seu veto.

De totes maneres, el nou ministre luxemburguès d'Economia, Pierre Gramegna, va confirmar el «clar compromís» del nou govern d'avançar cap a l'intercanvi automàtic d'informació bancària, però alhora, l'absència d'acord amb els països tercers –Andorra, Suïssa, Liechtenstein, Mònaco i San Marino–, fa impossible per al Gran Ducat aixecar el seu veto. En aquest sentit, també va recordar que el Consell d'Europa va subratllar el passat mes de maig la importància de les negociacions amb aquests tercers països, per adoptar la directiva. Gramegna també ha reconegut que «hi ha hagut alguns avenços encoratjadors», però «no hem arribat encara a la llum al final del túnel» en aquestes negociacions, recollia EFE.

Per la banda d'Àustria, l'ambaixador Walter Grahammer, va recordar que al seu país encara hi ha negociacions per formar un govern de coalició i que de totes maneres, per acceptar la directiva revisada, «un acord amb els altres països tercers és una condició prèvia», de la mateixa manera que ho és «un camp de joc igualitari», una condició que també posa Luxemburg. Així doncs, les esmenes també les haurien d'adoptar Andorra, Suïssa, Liechtenstein, Mònaco i San Marino.

Àustria podria aixecar el seu veto si s'arriba a «un acord sobre un registre central i integral de confiança en el marc de la directiva contra el blanqueig de diners», va explicar Grahammer.

INCOMPLIMENT DEL CALENDARI / Alguns dels ministres presents a la reunió, com el francès Pierre Moscovici, van considerar «incomprensible» la postura de Luxemburg i Àustria. D'altres, com el lituà Rimantas Sadzius, va constatar que no existeix la unanimitat requerida per poder tirar endavant la directiva, amb la qual cosa s'incomplirà la data límit establerta pels líders, que la volien tenir enllestida abans de finals d'any.

L'actual directiva sobre fiscalitat de l'estalvi, de l'any 2005, cobreix els rendiments de l'estalvi en forma de pagament d'interessos que reben els ciutadans comunitaris en altres estats membres i va ser esmenada l'any 2008 per ampliar la seva definició i abast, però davant l'oposició d'Àustria i Luxemburg encara no s'ha aprovat. Les modificacions proposades amplien la cobertura als pagaments d'interessos a entitats o instruments jurídics en mans de persones físiques, a productes estructurats i determinats productes d'assegurances, a tots els organismes d'inversió col·lectiva en valors mobiliaris i a trust, fundacions i societats d'inversió.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT