PUBLICITAT

Martí descarta avançar les eleccions per garantir les reformes en curs

  • El cap de Govern diu que sense consens no es canviaran les competències i transferències dels comuns
EOG
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els representants dels mitjans de comunicació escolten el balanç fet pel cap de Govern i pel ministre de Finances, en l'esmorzar de Nadal d'ahir Foto: TONY LARA

El cap de Govern, Toni Martí, va voler tancar el debat generat sobre un possible avançament electoral assegurant que els comicis «seran més enllà de l'abril del 2015». Tot apunta que les eleccions tindran lloc a principis del mes de maig, doncs el cap de Govern disposa d'un termini d'entre 30 i 40 dies per convocar la contesa un cop passats quatre anys des de les anteriors eleccions, que es van celebrar el 3 d'abril del 2011. Martí va argumentar que «no seria de rebut» avançar les eleccions apuntant diversos motius: per responsabilitat política i respecte als altres grups polítics, per garantia que les reformes engegades es faran i per demostrar que s'aprofiten les oportunitats per negociar amb la Unió Europea. Així ho va anunciar en el marc del tradicional esmorzar de Nadal amb la premsa del país, en el qual es fa balanç de l'acció del Govern del darrer any.

Després d'enumerar les múltiples reformes que hi ha damunt la taula, que fins ara «la classe política no ha volgut assumir» –com són la de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) per garantir-ne la sostenibilitat, les lleis de serveis socials i sociosanitaris, o la de bases de l'ordenament tributari i l'IRPF, així com la relacionada amb les competències i transferències als comuns i la relativa al complement de jubilació del funcionariat–, el cap de Govern va assegurar que no avançarà la convocatòria electoral. I no ho farà per «responsabilitat política», «per garantir que les reformes es fan» i per avançar en les negociacions per un acord d'associació entre els petits estats i la Unió Europea –el mandat per aquesta negociació arribarà al segon semestre de l'any vinent. «Andorra s'hi juga molt els pròxims mesos i anys» i la voluntat de l'Executiu és «d'assumir les seves responsabilitats fins al final».

Martí va afirmar no haver estudiat ni saber si avançar o no les eleccions podria suposar un «benefici electoral» per a Demòcrates per Andorra o per a la seva persona com a possible candidat, i que el que vol és assumir les seves responsabilitats, i això implica no deixar a mitges les reformes.

Per tal d'avançar en totes aquestes reformes, el cap de Govern va demanar als grups parlamentaris que s'habilitin els mesos de gener i febrer perquè els consellers generals treballin els diferents textos que ja s'han entrat a tràmit.

LA REFORMA DE L'ADMINISTRACIÓ / Relacionades amb l'Administració Pública hi ha dues reformes pendents, en tràmit de negociació: la de les competències i transferències als comuns i la del complement de jubilació dels funcionaris. Pel que fa a aquesta segona, Cinca va explicar que ja es disposa d'un primer esborrany del text i que les «negociacions difícilment aportaran res de nou». Per tant, la intenció és acabar «d'arrodonir» el text i presentar-lo a la comissió consultiva per tal que dicti el preceptiu informe «no vinculant» per portar-ho finalment davant del Consell General.

Pel que fa a la reforma de les competències i les transferències, el cap de Govern va assegurar que aquesta no tirarà endavant sense consens, que és el que desitja també la ciutadania i no només les institucions. En aquest punt, Martí va afirmar que el Govern està obert a les crítiques, «però també vol propostes alternatives» per tal, no només de modernitzar l'Administració, sinó també per fer-la sostenible i garantir-ne a llarg termini l'estructura.

POLÍTICA PRESSUPOSTÀRIA / Per refermar la voluntat de no avançar les eleccions, el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, que acompanyava el cap de Govern en l'esmorzar de Nadal, va manifestar la voluntat de mantenir les línies generals de la política pressupostària per a l'exercici 2015, que dóna per fet que l'elaborarà l'actual Govern. En aquest sentit, va anunciar que malgrat alguns indicadors mostrin un canvi de tendència en positiu de la situació econòmica, es mantindrà l'ajust en la despesa de funcionament amb la voluntat de recuperar els nivells d'inversió i promoure polítiques de reactivació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT