PUBLICITAT

Amb l'IRPF es donarà per acabada la reforma fiscal

  • Cinca qualifica «de notícia excel·lent» que ja es recullin fruits de l'obertura
E.O.G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: TONY LARA

L' impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) és la darrera peça de la reforma fiscal, i amb aquesta «es dóna per acabada», va afirmar el ministre de Finances, Jordi Cinca, assegurant que en aquesta legislatura no hi ha lloc per a nous impostos com podrien ser sobre el patrimoni, les successions o les donacions. Així ho va manifestar en el marc de l'esmorzar de Nadal amb la premsa, en el qual es fa balanç de l'acció del Govern.

Segons el cap de Govern, Toni Martí, la implantació de l'IRPF «dóna molt joc» i encara que sigui amb una fiscalitat moderada, és una figura «indispensable» per poder aprovar els convenis de no doble imposició (CDI). L'entrada en vigor d'aquest impost no serà fins al 2015, però un cop aprovat s'espera que s'agilitzin els tràmits per concloure i aprovar els CDI. En aquest sentit, Andorra ja té signat l'acord amb França i està negociant amb Espanya i Portugal, entre d'altres països. Per a Martí, aquests tres, però, són els prioritaris i confia que a finals del 2014, ja amb l'IRPF aprovat, el conveni amb França pugui fer els corresponents tràmits parlamentaris i sigui aprovat pels poders legislatius tant francès com andorrà. Al marge que es puguin aprovar d'altres CDI, l'objectiu que s'ha marcat el Govern és d'acabar la legislatura tenint dos dels tres prioritaris en vigor.

SITUACIÓ DELS IMPOSTOS / Cinca va aprofitar per avaluar els diferents impostos vigents. En aquest sentit, el ministre opina que l'Impost sobre la Renda dels No Residents (IRNR) ja està «consolidat» i repercuteix a les arques de l'Estat amb uns 13 milions d'euros. Els impostos de Societats i el d'Activitats Econòmiques estan «assentats». En total, per imposició directa –ja vigent– es recapten uns 50 milions d'euros.

Pel que fa a la imposició indirecta, tant Cinca com Martí van reconèixer que calen alguns ajustos, però en tot cas, aquest serà el primer exercici complet de l'Impost General Indirecte (IGI), i el comportament d'aquest haurà estat positiu i «lleugerament per sobre de les expectatives», va manifestar Cinca.

Tot aquest desplegament tributari serveix per diversificar les fonts d'ingressos de l'Estat, massa dependents del tabac i alhora per preparar el país per a l'obertura econòmica. En aquest darrer sentit, Cinca va fer una valoració positiva, doncs tot i no haver enllestit el marc fiscal i la situació de crisi, ja se'n recullen alguns resultats, cosa que «sembla una notícia excel·lent» al ministre de Finances.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT