PUBLICITAT

Els ingressos per IGI bancari són deficitaris en 10 milions d'euros

  • Cinca vol trobar la formula perquè les entitats tornin a contribuir als nivells que ho feien amb l'ISI
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances, Jordi Cinca,prèn lloc, just abans de començar la roda de premsa, ahir. Foto: tony lara

El ministre de Finances, Jordi Cinca va reiterar ahir en l'esmorzar ofert pel cap de Govern, Toni Martí, a la premsa, que presentarà en breu un plec de noves modificacions a la Llei de l'Impost General Indirecte (IGI) al Consell General. Entre les modificacions que Finances prepara, Cinca va precisar que si hi ha una modificació de la Llei de l'IGI urgent, és la de l'IGI bancari per la senzilla raó que el Govern recaptarà molts menys diners del que tenia previst. De fet si el Govern havia pressupostat uns ingressos de 20 milions d'euros per aquest concepte que actualment té un tipus del 9,5%, en realitat només en recaptarà 10 tal com va admetre Cinca. Alhora que va recordar l'acord tàcit que fins ara havia presidit la relació amb la banca i que consistia en un ISI més elevat perquè s'entenia que havia de contribuir més –per la dimensió del sector– a les arques públiques. Cinca va explicar que «l'acord històric i no escrit era que la banca aportés 40 milions al Govern, es tractava d'una figura atípica d'un impost directe vestit d'impost indirecte».

No obstant això, el ministre va descartar la possibilitat de gravar la banca amb un impost directe fet a mida i va afegir que «s'està buscant una formula perquè l'increment de l'IGI no repercuteixi de manera directa en els usuaris». I per evitar-ho va descartar augmentar el tipus del 9,5%. El ministre va reiterar que l'ISI que pagava la banca era més elevat, del 12% però que a més, «algunes entitats han afegit l'IGI als preus que aplicaven amb l'ISI en certes operacions». Altre avantatge que els bancs han tingut amb l'IGI és el fet de poder deduir l'IGI suportat, cosa que han fet en operacions puntuals de caire immobiliari i que ha tingut un impacte important a l'hora de recaptar l'impost.

Si la voluntat del Govern és resoldre el problema al més aviat, Cinca ja havia dit que la tasca de fons és analitzar cas per cas com estan liquidant les entitats per determinar com cal modificar l'aplicació de l'impost ja sigui modificant la base imposable o el percentatge, o les dues coses. I és que tal com va recordar qui paga l'IGI, al cap i a la fi, és el client de l'entitat bancària, per això el ministre es va mostrar molt prudent a l'hora d'anunciar un nou tipus i va advertir que tampoc seria normal que els usuaris de la banca acabessin pagant molt més pels serveis que els proporcionen les entitats.

No obstant això, va reiterar que «entenem que es tracta d'un sector que obté molts beneficis amb una activitat molt important i que la seva aportació al país ha de ser més significativa del què és actualment».

objectius aconseguits / Tant el ministre de Finances com el cap de Govern es van felicitar per la recaptació en el capítol d'impostos directes que van considerar assentats. La recaptació de l'impost sobre les societats (IS), l'impost sobre les activitats econòmiques (IAE) i l'impost sobre la renda dels no residents (IRNR) pujarà a 50 milions d'euros l'any que ve. Cinca va detallar que si l'IRNR ja està consolidat amb una recaptació de 13 milions d'euros,tant l'IS com l'IAE s'estabilitzaran. I va insistir en el comportament positiu de l'IGI, per sobre de l'esperat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT