PUBLICITAT

L'acord d'associació amb la UE obrirà horitzons laborals als joves

  • Saboya afirma que la negociació és una manera de trobar una nova capacitat de competir per al país
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Uns vehicles travessant la frontera del riu Runer, amb les casetes de les policies andorrana i espanyola Foto: TONY LARA

L'accés al mercat interior de la Unió Europea (UE) i sobretot, a la lliure circulació de les persones és una oportunitat que el ministre d'Àfers Exteriors, Gilbert Saboya, defensa perquè «faria que els estudiants andorrans no es veiessin davant de les dificultats que, segons com, es troben per accedir a algunes destinacions». El ministre també va admetre que un acord d'aquestes característiques obrirà als joves la possibilitat de trobar mercat de treball fora d'Andorra «sense estar sotmesos a problemàtiques» com és el cas ara amb els Tractats trilaterals que en ocasions no eximeixen els joves d'haver de passar per uns filtres d'immigració molt durs. Saboya va reconèixer que aquests «és un tema que torna molt sovint i crea molt malestar i fins a un cert punt el sentiment de ¿què serà de nosaltres en el futur?». Potser per això, el ministre es va mostrar més entusiasmat per la possibilitat de negociar amb Europa i espera transmetre aquest entusiasme a la ciutadania. «Hem de transmetre a la gent que la negociació amb Europa és una manera de trobar una capacitat de competir no només per a Andorra, sinó també per als andorrans que tindran accés al mercat d'estudiants i de treball que ens envolten i que ofereixen segurament moltes més oportunitats».

No obstant això, el ministre va advertir que no serà cosa fàcil perquè «caldrà negociar de manera que aquest accés en relació a la reciprocitat que se'ns exigirà estigui dins de les nostres possibilitats», referint-se a la mida d'Andorra i a la necessitat de controlar la immigració. Però el ministre va insistir en que «no hem d'oblidar que els joves professionals andorrans i també no tan joves, tenen un àmbit d'actuació que cada vegada és més global, ja no es tracta només d'Espanya i França, es tracta d'anar molt més enllà». Intentar buscar capacitats i oportunitats en una negociació més global amb l'UE és el que el futur marca a Andorra va explicar el ministre que va defensar que «hem de buscar la capacitat de competir i aquesta és la situació de tota l'economia andorrana». I va reiterar que «aquesta és la feina d'aquest mandat», matisant que «això de vegades té aspectes difícils com ara introduir un marc impositiu que faciliti l'establiment de convenis de no doble imposició». Uns convenis que el ministre jutja necessaris per obrir «la possibilitat d'exportar serveis sense retencions a l'origen i el desenvolupament de nous sectors econòmics a Andorra». Ara bé, Saboya es va mostrar convençut que des de l'OCDE es continua defensant que «hi haurà diferències fiscals perquè hi haurà també diferents models productius arreu del món». I va recordar que «hi ha situacions com la nostra que per més que desenvolupem impostos directes, els impostos indirectes sempre seran el gruix de la nostra recaptació». Com que Andorra té 70.000 habitants però rep 7 milions de turistes l'any, aquest fet continuarà condicionant la seva estructura econòmica i fiscal. No obstant això, Saboya va avisar que «haurà de ser una competència fiscal dins d'un cert ordre».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT