PUBLICITAT

De 314 arnes, els apicultors només comercialitzen la mel de 57

  • L'important és que la mel d'Andorra «es conegui i s'apreciï»
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La cònsol de la capital, Rosa Ferrer i el president de l'APRA, Xavier Coma Foto: MT/ANA

Andorra disposa de 43 explotacions apícoles registrades amb un total de 314 arnes, de les quals només el 18% es destina a la comercialització. La resta de la producció de mel és per a ús propi, i la parròquia amb més activitat és Sant Julià de Lòria, segons va poder saber el cap de setmana passat l'ANA a la primera Trobada d'Apicultors al Principat d'Andorra, que té per objectiu agrupar els apicultors del país per compartir experiències i coneixements, com és el de l'amenaça de la vespa velutina.

El president de l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra (APRA), Xavier Coma, va informar que actualment hi ha 43 explotacions apícoles donades d'alta, 18 d'elles com a explotació única i 24 com a complementària d'altres. A nivell d'arnes, se'n comptabilitzen un total de 314, 257 de les quals es destinen a l'autoconsum i només 57 són per a la comercialització. La parròquia amb més activitat és Sant Julià, amb 147 arnes i 11 explotacions, seguida d'Encamp amb 47 arnes, Canillo amb 45, i Escaldes-Engordany amb 43. En canvi, Andorra la Vella té una explotació registrada però encara sense arnes, la Massana té 12 arnes i Ordino 20.

L'interès pel sector ha augmentat els darrers anys, però la majoria de productors ho fan per afició i per consum propi. L'important, més que intentar augmentar l'activitat, és que la mel d'Andorra «es conegui i s'apreciï». De fet, l'atractiu principal és que és un producte de la terra, que pot ser molt apreciat pels visitants, i que a Andorra s'utilitzen pocs fitosanitaris i herbicides, per la qual cosa es pot aconseguir «una mel més pura i una cabana apícola sana». La trobada es va organitzar tenint en compte l'interès creixent per l'activitat. Coma va explicar que fa 5 anys des de l'associació es van començar a fer cursos i que ja hi han participat unes 150 persones, i que a més, l'any passat el Govern va aprovar el Reglament d'activitat apícola. Per incentivar la comercialització de la mel, el director d'Agricultura, Landry Riba, i el Cap d'Àrea de Seguretat Alimentària, Jesús Galindo, van explicar els passos que cal seguir. L'acte va comptar amb la conferència de l'apicultor i professor de Botànica de la Universitat de Barcelona Jaume Cambra, que va assegurat que la vespa velutina és una amenaça real per a les explotacions andorranes, tot i que la plaga encara no hagi arribat al país. Cambra va afegir que la vespa s'adapta a tot tipus de climes i que per tant és inevitable que arribi a Andorra, i més tenint en compte que els apiaris més petits són els que estan més en risc.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT