PUBLICITAT

¿El pont de la inflexió?

  • Els comerciants es mostren optimistes i auguren la millor Puríssima dels darrers anys
  • Cues de fins a 15 quilòmetres per entrar a al país, retencions a l'interior i hotels gairebé plens
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Turistes amb bosses de botigues, ahir a l'avinguda Carlemany Foto: ÀLEX LARA

El Pont de la Puríssima és per excel·lència el pont dels embussos de trànsit, de les cues quilomètriques per entrar al país i de les avingudes comercials plenes de gent amb bosses ja pensant en el Nadal. Sembla que aquesta Puríssima, però, és tot això, però una mica més magnificat, almenys en comparació als darrers anys. Aquest és el parer de la Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra (FACA), que es mostra optimista i assegura que s'estan donant «tots els ingredients» perquè aquest pont sigui el millor en anys. I l'optimisme és compartit entre el sector de l'hoteleria i el de les pistes d'esquí.

Ingredients com una neu de qualitat que ha permès obrir pràcticament el 100% de les instal·lacions de les pistes d'esquí, unes previsions meteorològiques de sol i poc fred, i uns petits senyals que Espanya ja no està tan profundament encallada en la crisi econòmica són el que ha motivat el canvi de discurs dels comerciants. «Feia molt de temps que el sector no estava tan il·lusionat», va manifestar ahir el portaveu de la FACA, Antoni Miralles, «hi ha gent al carrer, hi ha gent a les botigues, és molt bona senyal».

També ajuda a aquesta il·lusió el tancament de l'avinguda Meritxell al trànsit avui de les 17 a les 22 hores. Des de la FACA es veu amb bons ulls aquesta mesura, que implica «fer coses diferents» a Andorra i que permetrà que l'eix comercial central del país, de l'avinguda de les Escoles d'Escaldes fins a la plaça Rebés de la capital, estigui reservat per als vianants (amb l'única excepció d'un carril d'un sentit entre plaça Rebés i el carrer Doctor Molines).

Cues de 12 quilòmetres / Una mala bona notícia que també permet als comerciants encarar aquest pont amb esperances pel que fa a vendes van ser les cues de fins a 15 quilòmetres que es van registrar ahir al migdia per entrar a la Andorra per la frontera hispanoandorrana, i que anaven més enllà de la localitat de la Seu d'Urgell, concretament fins a la de Montferrer. Cues que es van allargar tota la tarda i que van afectar des de l'entrada del país fins Sant Julià de Lòria. A les 7 de la tarda encara hi havia vora 9 quilòmetres de cua per entrar al país, i tres quilòmetres de retencions entre la frontera del Riu Runer i Sant Julià . El centre del país, tant direcció Encamp com la Massana, també va presentar complicacions coincidint amb el moment del tancament de les pistes d'esquí.

I és que bona part d'aquestes persones tenien com a destí final els dominis esquiables del país. A Grandvalira els primers que van pujar a pistes es van trobar el 90% de les instal·lacions obertes i gruixos d'entre 100 i 170 centímetres de neu pols. Pels que fa als que van optar per Vallnord, també té pràcticament totes les pistes obertes, a excepció d'Arinsal que està al 65% amb gruixos que van dels 60 als 140 centímetres de neu pols. A més, tots dos dominis tenen activades les activitats paral·leles a l'esquí i la restauració.

Finalment, un altre sector que també es planteja aquest pont com un possible punt d'inflexió després d'anys negatius és l'hoteler. En declaracions efectuades dijous a l'ANA, el gerent de la Unió Hotelera, Òscar Julián, va indicar que les xifres d'ocupació per aquests tres dies són «relativament altes». Així, si s'agafen les nits del pont, de divendres a diumenge, l'ocupació arriba al 90% de mitjana per a tot el país. Segons Julián, amb les reserves de darrera hora «no ens estranyaria si poguéssim arribar a les nits de divendres i dissabte a tenir una gran part dels hotels d'Andorra amb el cartell de complet penjat». la majoria de reserves són per a dues nits i algunes per a tres .



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT