PUBLICITAT

Més obertures que tancaments de negocis a Escaldes i la capital

  • El balanç d'altes a les dues parròquies és positiu per primer cop des de l'inici de la crisi
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

El Pont de la Puríssima pot ser un punt d'inflexió segons confien comerciants, hotelers i pistes, però hi ha un rerefons que ajuda a aquesta crida optimista i que va més enllà de dies festius previs a dates nadalenques. En són un exemple les dades d'obertures i tancaments de negocis a les dues parròquies més concorregudes del país: Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. Totes dues presenten un saldo positiu d'altes respecte baixes en dades del gener a novembre. Un fet que des que va iniciar-se la crisi econòmica, al 2008, mai s'havia produït. Només s'havia donat una vegada un saldo positiu des de llavors: al 2009, i únicament en el cas d'Escaldes. A més, va ser l'any en què es va inaugurar el centre comercial Illa Carlemany.

I és que els darrers anys el saldo d'obertura i tancament de negocis a les dues parròquies s'havia anat agreujant. A la capital, al 2009 va ser de menys 11, al 2010 de menys 7, al 2011 de menys 22 i al 2012 de menys 42. Però aquesta tendència s'ha invertit al 2013. Segons les dades més recents facilitades per la corporació, s'han donat de baixa 202 empreses, mentre que se n'han donat d'alta 252, deixant un saldo positiu de 50 nous negocis.

Una progressió similar està vivint la seva parròquia veïna. A excepció de l'any de la inauguració d'Illa Carlemany Escaldes sempre ha presentat balanços negatius: al 2008 de menys 8, al 2010 de menys 25, al 2001 de menys 15 i al 2012 de menys 35. En canvi, aquest 2013 s'han obert 111 negocis per 87 tancaments, el que deixa un saldo positiu de 24.

Tal i com va manifestar la consellera de finances d'Escaldes, Núria Gómez, «l'exoneració del 100% de l'impost sobre la radicació d'activitats comercials» és el motiu que explica el balanç comercial positiu. Paral·lelament, els 94 nous negocis que van obrir l'any passat s'han beneficiat aquest 2013 de la bonificació del 50%, i el 39% del total de negocis (487 concretament) han vist reduït també l'impost a pagar, arran de la decisió de reclassificar els índex de localització dels carrers de la parròquia.

Les matriculacions pugen un 29% / Finalment, una altra dada positiva i que marca un canvi de tendència respecte els darrers anys el trobem en les matriculacions. Segons les dades facilitades ahir pel Departament d'Estadística, durant el novembre van matricular-se 222 vehicles, el que suposa un augment del 29,8% respecte al mateix mes de l'any anterior.

Gràcies a aquests increments del mes passat també ha passat a xifres positives les matriculacions acumulades durant el 2013. Se n'han comptabilitzat 2.250, el que es tradueix en un increment del 8% respecte al mateix període de l'any anterior. També és positiu l'acumulat dels darrers dotze mesos: sumen 2.425 matriculacions, el que suposa una variació percentual positiva del 5,3% respecte al mateix període del 2012.

Analitzant únicament en el mes de novembre, els turismes van registrar un augment del 21,7%, les motocicletes i ciclomotors del 12,5% i els camions i camionetes del 225%. Pel que fa a l'acumulat de l'any, els turismes, motocicletes i ciclomotors, camions i camionetes i els altres vehicles registren increments del 5%,1%, 28,5% i 50% respectivament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT