Aixecar-se i seguir

• El líder venç el cuer amb uns primers 17 minuts excel·lents i es manté al capdavant amb el Palència

Green, d'esquenes a cistella, pressionat per Cantenys en el River MoraBanc-Barça B, ahir al Poliesportiu Foto: ÀLEX LARA

El River Andorra MoraBanc no va fallar ahir en el duel entre el líder i el cuer de l'Adecco Or. Massa diferència en la primera part que va permetre l'equip de Peñarroya acabar el partit amb tranquil·litat i amb un clar triomf per 80-61; una setmana més es manté al capdavant de la taula i de nou acompanyat pel Palència però no pel Corunya, que va caure a casa per un punt davant el penúltim, el Planasa Navarra.

Estava alertat l'equip d'Aleix Duran de què a la tarda-nit d'ahir hi hauria trànsit per pujar a Andorra i cues a la frontera, però tot i així el filial blaugrana va arribar amb retard al Poliesportiu i el partit va començar un quart d'hora més tard, a les 21.15.

Aquesta impuntualitat es va estendre al parquet. El Barça arribava tard a tot. Per començar Hakanson anava directe a cistella i quan buscava el tauler es va trobar amb un barret de Trías que va arrencar els primers crits d'admiració dels més de 1.800 espectadors que hi havia a les grades. Xifra rècord de la temporada, per cert.

Només dos minuts va durar la igualtat, gràcies als rebots ofensius de Sulejmanovic i Paulí, que van fer pujar el 4-6 i concedir l'únic avantatge visitant de la nit. Després va ser tot un monòleg del River MoraBanc. D'inici buscant el joc interior del sostre gironí i Hampl, referències en atac. Així que Duran va reclamar als seus jugadors reforços per aturar el joc interior, però llavors va entrar en escena; Green. Dues pilotes que li van enviar a la cantonada per descongestionar li van servir per carregar el braç i clavar dos triples. Així va néixer el primer parcial local, de 7-0 (12-6, minut 6).

El Barça estava tocat perquè fallava i fallava en el tir, gens còmode, sense saber com defensar i davant d'un River sòlid, que fins i tot anava a pressionar a dalt després de cada cistella, i eficaç, fos qui fos qui tirés. Ho va demostrar Blanch, que va sortir a pista els dos últims minuts del primer quart i amb cinc punts d'ell va expirar el primer parcial, amb un altre 8-0 i el primer avantatge a tenir en compte: 24-12. L'última cistella, al contraatac i anotant en safata. Jugada calcada a la del Barça només començar el matx, amb la diferència de la cistella. El River MoraBanc estava endolladíssim. El Barça B, desorientat.

Peñarroya va canviar les torres en la represa. Gerbert i Green van agafar la responsabilitat sota taulells. I tots dos van estar encantats. Tres cistelles de l'ex del Prat i quatre més del nord-americà, màxim anotador al descans amb 12. A tot això el Barça va estar el primer minut sense tirar. Tres pilotes robades en la pressió local, i no va veure cistella fins el tercer. Per contra, els andorrans ja portaven un parcial de 15-0, amb els 8 punts del final del primer quart i els 7 que va fer en l'inici del segon (33-12, minut 13). A partir de llavors cada cistella del Barça es traduïa en tres del River MoraBanc. I Peñarroya, a la banda, trepitjant la pista per demanar més intensitat.

DE L'ÈXTASI A LA DAVALLADA / L'èxtasi a la grada va esclatar amb un espectacular alley-oop enviat pel gran Schreiner (perfecte en la direcció i aportant 12 punts per fer un 17 de valoració) i segellat per Trías per fer pujar un ja escandalós 46-19 però el Barça –i per això el tècnic tricolor reclamava mantenir la tensió– va acabar amb un parcial de 3-12, triple inclòs de Pérez a trenta segons per al descans i primer del seu equip –1 de 8 en els primers vint minuts–que suavitzava la pallissa que estava rebent (49-31).

El tercer, va ser el període de les rèpliques. El Barça va començar animat amb un triple de Hakanson, però neutralitzat per Navarro en la següent acció. Trías veia la tercera personal, va anar a la banqueta alhora que Paulí ficava una altra de tres, però Schreiner va tornar a posar les coses al seu lloc. El Barça retallava diferències molt a poc a poc fins que Marc Garcia, que estava sent el millor blaugrana, va anotar un triple al límit de la botzina i es va créixer per acabar de completar ell solet un parcial d'1-11. 69-54 i quedaven vuit minuts.

Malgrat tot, un triple conseqüent de Gerbert Martí va recuperar la tranquil·litat i la bona defensa va valer per esgotar els minuts. Ni tan sols haver de patir al final. 80-61. El River MoraBanc s'ha tornat a aixecar després d'una derrota; aquesta és la virtut que sempre destaca Peñarroya d'aquest equip, que ja s'apropa als dos anys sense dues derrotes seguides. L'última vegada va ser a la LEB Plata, perdent a Ourense el 16 de març del 2012 i una setmana després a casa contra el Lan Mobel ISB basc.