PUBLICITAT

La vacuna contra el papil·loma serà gratuïta per a les noies adolescents

  • Salut modifica el calendari de vacunacions per lluitar contra rebrots de xarrampió i rubèola
  • L'optimització permet que els canvis no impliquin un augment de la despesa sanitària
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Administració d'una vacuna al centre de salut de la Massana Foto: TONY LARA

La vacuna contra el virus del papil·loma humà entrarà al calendari de vacunacions a partir de l'1 de gener de l'any vinent, i per tant serà gratuïta per a les noies adolescents de dotze anys. Amb aquesta decisió Andorra s'equipara als paràmetres que s'estan aplicant a pràcticament tot Europa (també a França i Espanya), Amèrica del Nord i Austràlia.

El virus del papil·loma humà és la infecció de transmissió sexual més comuna a tot el món: al llarg de la vida, més del 80% de les dones sexualment actives n'hauran estat exposades. A més, aquest virus està present en el 100% dels casos de coll uterí. Tot i que hi ha veus discordants en relació a l'aplicació d'aquesta vacuna (la monja Teresa Forcades és una de les principals retractores, perquè considera que no és eficaç i que els efectes secundaris són perillosos), els darrers anys s'ha anat implantant als calendaris de vacunacions dels països desenvolupats. «És una vacuna que té un bon perfil immune», va defensar ahir la cap d'àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal.

No és aquesta l'única modificació que patirà el calendari de vacunacions andorrà. El ministeri ha aprovat canvis que afectaran la vacuna antimeningocòccica conjugada C (contra la meningitis C) i la triple vírica (contra el xarampió, la rubèola i la parotiditis).

Pel que fa a la primera, es posarà una dosi als quatre mesos de vida del nadó, una segona dosis als 15 mesos i una de record als 12 anys. Així, s'avancen les primeres dosis (fins l'actualitat es posaven als 15 mesos i als 5 anys), i s'afegeix la tercera dosis de la vacuna a l'adolescència. Vidal va justificar aquesta decisió perquè s'ha constatat que la immunitat de grup (que afecta no només a la persona vacunada sinó a tot el seu entorn), baixa a l'adolescència. De fet, és una proposta en el calendari que ja s'aplica al Regne Unit i que també Espanya ha anunciat que aplicarà, va explicar Vidal.

Pel que fa a la triple vírica, es passa a administrar la primera dosi de la vacuna just a l'any de vida i la dosi de record a l'edat de tres anys. És a dir, s'avança, perquè fins ara eren dues dosis, als 15 mesos i als 5 anys. Aquí els canvis s'han fet tenint en compte «el context epidemiològic en el que es mou Andorra», és a dir, a la reaparició de malalties que es consideraven pràcticament eradicades, com és el cas del xarampió i la rubèola. Els centres sanitaris estan constatant brots importants de les dues tant a França com a Espanya, va explicar la cap d'àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut.

En aquest sentit, Vidal va assegurar que la població «ha abaixat la guàrdia» i que hi ha cada vegada més infants que no es vacunen. Amb l'avançament de les dosis, que entrarà en vigor a principis de l'any vinent, el que es busca és precisament «protegir» al col·lectiu dels infants ja a partir del primer any de vida.

També per aquest motiu, s'avancen dels 15 als 12 mesos les vacunes contra el pneumococ i dels 18 als 15 mesos la vacuna DTPa+IPV+Hib (diftèria, tètanus, tos ferina, pòlio i Haemophilus influenzae).

pla pels que es troben a la meitat / Les modificacions al calendari de vacunacions es publicaran al BOPA dimecres vinent. En aquesta publicació també s'informarà dels passos concrets en el cas dels infants i adolescents que es trobin enmig dels dos calendaris. Per exemple, el cas d'un nadó de més d'un any que encara no tingui la primera dosi de la triple vírica. «Es farà una disposició transitòria per definir com s'han de recuperar aquests nens i nenes», va exposar Vidal.

Finalment, la cap d'àrea va assegurar que la introducció de la vacuna contra el virus del papil·loma al calendari i l'augment de les dosis d'algunes ja establertes no implicarà un augment de la despesa, gràcies al «treball per optimitzar recursos i gestionar estocs». Les tres dosis de la vacuna del papil·loma aplicades a una adolescent pugen a uns 400 euros comprant-les a la farmàcia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT