PUBLICITAT

Toni Martí dóna per fet que la FAF pagarà el lloguer a partir del gener

  • Deixa clar que el Govern és ara un intermediari i matisa: «Nosaltres no hem amenaçat a ningú»
IVÁN MOURE
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Martí respon a una de les preguntes de Gili durant el Ple del Consell General d'ahir Foto: àlex lara

Minuts abans de l'inici de la sessió del Consell General d'ahir Toni Martí i Rosa Gili van mantenir les distàncies. D'aquí la creativitat de la fotografia que publiquem amb aquest article alhora d'unir-los.

La consellera general del Grup Parlamentari Socialdemòcrata havia sol·licitat dimecres i per escrit una pregunta de caràcter urgent perquè fos resposta ahir en aquest escenari, arran de la notícia publicada dimarts a EL PERIÒDIC D'ANDORRA en la qual es destapava que el Govern té la intenció de deixar de pagar el lloguer d'Aixovall quan comenci l'any nou.

Gili havia demanat «saber en quin estat es troben les negociacions (...) i si és cert que l'Executiu deixarà de pagar el lloguer l'1 de gener». Però el combat no va durar dos assalts, sinó cinc i el cap de Govern, més que lluitar i defensar-se, es va dedicar a córrer pel ring.

Principalment s'extrau d'aquest duel dialèctic que l'Executiu va confirmar allò inevitable: quan acabi el 2013, no pagarà més per Aixovall. Alhora va demanar optimisme deixant clar que ara no és més que un intermediari i que el propietari del Camp d'Esports i la Federació Andorrana de Futbol estan negociant per arribar a un acord i renovar un contracte que no van aconseguir en nou anys les tres legislatures prèvies a Demòcrates per Andorra. «Estic convençut que s'arribaran a un bon terme», va arribar a opinar Martí. ¿Aquest és el seu aval?

La primera pregunta de Gili va ser justament la sol·licitada el dia abans per escrit i la resposta del cap de Govern, amb 24 hores per preparar-se-la, va ser la següent: «No es preocupi perquè estem fent tot el que cal perquè els usuaris de la instal·lació puguin seguir utilitzant-la a partir de l'1 de gener. Ha donat un servei a molts esportistes, també joves, i en un futur també disposaran d'ella. Per això fa dies que el Govern va dir a la família propietària i a la FAF que arribessin a un acord sobre el lloguer». Aquí va deixar clar que l'Executiu ja és només un intermediari en aquest afer, tot i que tornaria a recordar-ho més tard. «Entenc que el seu interès, com el de tots, és que les negociacions arribin a bon port i, davant les inquietuds il·legítimes, vull llençar un missatge de normalitat i optimisme: la pràctica de l'esport a Aixovall no està en risc i s'arribarà a un acord per renovar el lloguer i per regularitzar una situació que ve del 2004».

Va replicar Gili repetint que si és cert que el Govern vol deixar de pagar el lloguer l'any vinent. «El futbol podria tenir un problema a curt termini i no podem entendre que el Govern funcioni amb amenaces dirigides al propietari i a la FAF. DEmanem un compromís ferm amb el futbol», va indicar la socialdemòcrata.

Allò va disparar un somriure en Martí, que va negar-ho: «No tenim ni tindrem la intenció de negociar sota amenaces. El que diu està fora de lloc. Al juliol vam avisar a l'antic president [Toni Giribet] i a l'octubre vam reunir-nos amb FAF i el propietari i li puc assegurar que van entrar lliures i van sortir sense cap coacció ni amenaça. No entraré en aquest joc. El missatge de veritat és més senzill: s'està arribant a un acord i no cal alarmisme. Aquest Govern aconseguir que Andorra tenir despeses menors, perquè ho assumiria la FAF».

La resposta no va satisfer Gili, que va insistir en la qüestió: «S'ha plantejat de pagar a partir de l'1 de gener o no?». I va aprofitar per afegir: «S'ha pagat a la Batllia pel lloguer d'aquest 2013?».

Martí va optar per recordar la situació en els darrers nou anys, des que va expirar l'antic contracte [el 31 de desembre del 2004]: «Per respecte als Governs anteriors no m'hauria agradat entrar en l'històric i entraré fent una pinzellada. Quan el contracte es va extingir es pagava en dues parts: una Educació i l'altra Esports. És veritat que una part d'Educació és un romanent que no es va ficar. Ara el pressupost del 2013 té la partida d'allò que estima Govern que a de pagar per l'ús des del 2004 fins avui. Amb tot el respecte, aquest és el primer Govern que ho ha dotat a nivell pressupostari per tant això ajudarà a aquest passiu, que no volia recordar, a solucionar la negociació. Hem donat marge suficient per arribar a un acord i per al 2014 el Govern no contempla cap partida pressupostària per al Camp d'Aixovall. Una altra cosa és que si no hi ha acord farem el necessari perquè al gener es pugui seguir utilitzant».

I Gili va insistir: «No m'ha respost però entenc que el Govern no té la intenció de pagar. En cas de no arribar a un acord hi ha alternatives?»

Martí va tornar a recordar el «passiu que se li deu» al propietari i que el seu Govern «honorarà els deutes» però de nou va desviar-se del tema per dir: «És lògic que sigui la FAF qui se'n faci càrrec perquè és qui utilitza la instal·lació. Però torno a insistir en que hi ha d'haver optimisme perquè pagarem el passiu, hi ha una bona voluntat de negociació i perquè el dia 1 de gener el futbol continuarà utilitzant Aixovall».

La cinquena i última pregunta de Gili va ser més suau: «¿Quines millores s'han fet al Camp i quan han costat?», però Martí li va replicar: «Sí, hem fet algunes obres però no totes i la quantia no la tinc aquí. Serà la FAF qui faci les que queden però no generem alarmisme i deixem que acabin la negociació. La mento que un debat en positiu hi hagi qui el vegi per altres camins però nosaltres actuem sense cap classe d'amenaça».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT