PUBLICITAT

El Lusitans goleja a Europa

  • L'equip andorrà té la millor mitjana de gols de les 54 lligues que es disputen al Vell Continent
I.M.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els jugadors del Lusitans celebren un gol contra l'Ordino, amb Luis i Riera com a protagonistes Foto: àlex lara

Sonarà increïble o a que hi ha trampa. Però no és així i ho demostren les xifres. El FC Lusitans és l'equip que celebra més gols... ¡a tota Europa! Com ho senten. El conjunt que dirigeix Carlos Sánchez, El Maño, està golejant més que ningú en el conjunt de lligues del Vell Continent de la temporada 2013-2014, que ascendeixen a la no menyspreable xifra de 54 si incloem Gibraltar, reconeguda fa no res com a membre de ple dret de la UEFA.

Així ho va recollir ahir, entre d'altres rotatius, el diari esportiu A Bola de Portugal en la seva edició de paper. Un càlcul que usualment publica cada any l'entitat que presideix Michel Platini per aquestes dates però que en el 2013 encara no s'ha fet públic. És ben senzill. Es mira una per una cada una de les 54 lligues europees reconegudes per la UEFA, s'extrau l'equip que més gols a favor i basant-se en les jornades que es porten de competició surt una mitjana.

En el cas d'Andorra el Lusitans és qui més gols ha marcat. Un total de 36 en 8 jornades que fan una mitja de 4,5 gols per partit. A Europa goleja, ja que el segon classificat és l'Olympiakos grec que entrena l'espanyol Míchel, amb 41 gols en 13 partits que resulten ser 3,15 dianes de mitjana. Una diferència de gairebé un gol i mig cada 90 minuts.

El tercer ocupant del podi és el Salzburg austríac al qual juga l'ex d'Espanyol i Barça Jonathan Soriano amb 51 en 17 duels. Tres gols per partit igual que el The New Saints de Gal·les i el Lynx de Gibraltar.

No deixa de ser curiós comandar una classificació en la qual hi ha el Reial Madrid com a sisè classificat amb 2,93 gols de mitjana –44 en 15 jornades–, el Manchester City en el setè amb 2,85, l'Sporting de Lisboa portuguès amb 2,54 –29 en 11– o el Borussia Dortmund alemany amb 2,5 –35 en 14.

Hi ha qui pensarà que no té mèrit aconseguir 4,5 gols de mitjana en una lliga com l'andorrana però aquesta opinió no la comparteix el tècnic del Lusitans. «Evidentment no tindria mèrit que un equip com el Barça arribés a aquesta mitjana jugant a Andorra però sí per un equip com el nostre, que som tan amateurs com el FC Santa Coloma, el Sant Julià, la UE i la resta d'equips de Primera».

No li falta raó al Maño perquè cada campionat domèstic té les seves peculiaritats i el d'Andorra és un dels pitjors d'Europa; de fet, segons el rànquing per jugar competicions europees, és el pitjor –amb el permís de Gibraltar, que encara no ha començat a puntuar. Sí és cert que hi ha un abisme entre els quatre primers de la taula i la resta, però aquest detall també existeix en altres lligues, i presumiblement més descarat que a Andorra. És el cas de Bayern-Dortmund a Alemanya, Oporto-Benfica-Sporting a Portugal... En la jornada 14 de la Lliga espanyola el Barça va vèncer 4-0 al Granada. El Madrid va aconseguir una maneta a Almeria i l'Atleti li'n va clavar un 7-0 al Getafe. ¿Té merit? El mateix que el 4-0 de l'any passat del Bayer al Barça en Champions o el 6-0 del Lusitans al Principat del cap de setmana passat.

Però tampoc ha de ser fàcil marcar tants gols en una de les Lligues més igualades d'Europa, que en els darrers anys, amb la irrupció de l'afectat Lusitans i la UE com a nous equips catalogats de grans, la lliga és sempre cosa de quatre. Ara mateix primer i quart estan separats per cinc punts. S'ha arribat a veure com en un play-off per al títol, amb més de 15 partits disputats i a falta de dues jornades per definir el campió, hi havia un triple empat al capdavant de la taula i un quart en discòrdia a només dos punts. «La veritat és que ens sorprèn veure que tenim el millor coeficient golejador d'Europa. La clau és que tenim un vestidor ple d'individualitats, però el secret de l'èxit és el bloc», assegura el Maño com si fos el propi Joan Peñarroya.

Cinc jugadors del Lusitans estan en el top-ten de golejadors a Primera, una dada que parla del potencial ofensiu del –ja es pot dir– millor equip ofensiu d'Europa. Luis dos Reis, Luanda és el pitxitxi amb 9 gols en 8 partits. «És un luxe a pilota aturada i en les distàncies curtes però és que Riera [7 gols]i Bruninho [5] són ràpids i profunds, Riera [7] té un gran xut llunyà i Rafa Brito [5] ho remata tot en les jugades a pilota aturada», descriu el tècnic.

No focalitzar en un jugador o dos la responsabilitat del gol és fonamental per arribar a comandar el tro continental de gols.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT