PUBLICITAT

Primers bons de l'Estat i primer pas per obrir-los a l'estranger

  • El Govern aprova una emissió de 150 milions a 3 anys i redueix el deute bancari fins al 54% del total
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir Foto: TONY LARA

El Govern va aprovar ahir en Consell de Ministres la seva primera emissió de bons de l'Estat (fins ara les emissions eren de lletres del tresor), per valor de 150 milions d'euros, amb un venciment de tres anys i a un interès del 2,6% anual. A més de ser la primera vegada que s'aprova una emissió de bons, és també la primera vegada que es fa sota qualificació internacional, a través de l'organisme Clearstream. Tal i com va explicar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, el certificat global de representació del deute es farà en nom del Govern i també d'Euroclear. Pel que fa al dipositari comú, serà BNP (Paribas Securities Services).

En paraules més planeres, aquesta emissió de bons «compleix els estàndards internacionals» i per tant es considera el primer pas perquè en un període «d'un any, un any i mig» el Principat estigui preparat per fer emissions de deute públic també obertes més enllà de les fronteres andorranes, va manifestar Cinca. No s'ha volgut realitzar tot a la vegada (emetre bons i comercialitzar-los internacionalment) perquè el Govern vol fer «un pas darrere un altre», tenint en compte que anar a mercats regulats i no regulats implica un «nivell d'exigència alt». «No volem fer cap relliscada», va reconèixer Cinca, que va afegir que de moment, el país encara té «capacitat d'absorció» de deute públic.

Anant concretament als bons aprovats ahir, s'emetran 150.000 títols amb un valor de 1.000 euros cadascun. El pagament dels interessos serà anual, cada final d'any, fins al 2016. Es podran sol·licitar a partir de demà i fins al proper 16 de desembre.

El Govern ha emmarcat aquesta acció en el primer programa d'emissió de deute públic d'Andorra, que és de 320 milions d'euros en total. I és que a part dels 150 milions en bons de l'Estat, a l'octubre i al desembre de l'any vinent s'han de renovar lletres del tresor per valor de 70 i 100 milions respectivament.

BAIXA EL DEUTE BANCARI / Amb l'emissió d'aquests 150 milions d'euros, l'endeutament del Govern, fixat en 914 milions, queda repartit en un 54% corresponen a deute bancari, i en un 46% corresponent a deute públic. Equiparar aquestes dues formes de finançament ha estat un dels objectius d'aquest Govern des que va arribar al poder, va voler destacar Cinca. Al 2010 el 86% del deute públic era finançat pels bancs.

Finalment, el ministre portaveu va recordar que s'ha complert un altre objectiu, que és el d'allargar els venciments del deute contret. S'ha aconseguit passar d'un índex de madurabilitatt d'1,5 anys al 2010, a superar els cinc anys un cop es facin efectius els 150 milions en forma de bons.

La contractació d'eventuals, legal / Aprofitant la compareixença d'ahir, el ministre va respondre a les acusacions del conseller del Grup Parlamentari Mixt, Jaume Bartumeu, en relació a suposades irregularitats relacionades amb la contractació d'eventuals els darrers anys per part del Govern. Cinca va reconèixer que sí que hi ha hagut contractacions, però que aquestes «estan dins dels límits legals». Amb la resposta que rebrà Bartumeu «veurà que estem dins de la normalitat», va assegurar.

D'altra banda, i en referència a la suposada demanda del Govern de fer la compareixença al Consell pel programa de finançament privilegiat a porta tancada, Cinca va assegurar que l'únic que ha fet ell en aquest sentit és fer constar als grups parlamentaris la seva preocupació pel desenvolupament del programa. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT