PUBLICITAT

Els treballadors andorrans, els cinquens més ben remunerats

  • Els nacionals, per sota dels espanyols, cobren de mitjana 2.176 €, el 38% més que els portuguesos
  • La caiguda de treballadors d'Espanya equilibra la distribució per nacionalitats dels darrers 20 anys
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Unes treballadores de la neteja, en un equipament educatiu. Foto: TONY LARA

La distribució dels salaris mitjans en funció del país de procedència posa els treballadors andorrans en la cinquena posició. Segons les dades del servei d'Estadística i de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social, i agafant només aquells països que tenen més d'un assalariat, Malàisia, Guinea, la República Txeca i Espanya ocupen les quatre primeres posicions, respectivament.

Els treballadors provinents d'aquests països cobren, de mitjana, més de 2.200 euros. Els nacionals, per la seva part, cobren 2.176 euros de mitjana. A la cua de salaris s'hi situen països com Lituània, Hongria o Madagascar, que cobren 1.000 euros menys que els països que ocupen les primeres posicions. Estats que compten amb una important representació d'assalariats, com ara Portugal i França, cobren una mitjana mensual de 1.569 i 1.916 euros respectivament. En el cas dels portuguesos, representa el 38% menys que el salari dels treballadors nacionals. En el cas dels francesos, s'equipara força al salari mitjà global, que segons les dades més recents del servei d'Estadística i de la CASS, se situa en 1.974,48 euros.

L'augment del cost de la vida queda plasmat en l'evolució històrica dels salaris. En els darrers 20 anys ha passat de 754,87 euros als 1.974 actuals, és a dir, s'han incrementat el 161%.

MÉS ANDORRANS, MENYS ESPANYOLS
També prenent com a referència els darrers 20 anys, es plasmen canvis pel que fa a la distribució del total d'assalariats en funció del país d'origen. L'any 1990 estaven comptabilitzats 25.425 assalariats. D'aquests, més de la meitat eren espanyols, concretament el 61,11% (15.538 persones). Actualment, dels gairebé 40.000 assalariats, 16.598 provenen d'Espanya i representen el 41,8%. És a dir, han perdut 20 punts de pes en la graella de treballadors a Andorra. Aquesta caiguda ha permès equilibrar la distribució dels assalariats del país en funció del seu origen. Els que més hi han sortit guanyant són els mateixos andorrans, que han passat de representar el 10,8% del total al 17,6% en 20 anys. També han pujat els portuguesos, passant de ser el 17,6% al 21,9% actual. La progressió dels portuguesos va ser rellevant, però, del 1985 al 1990. En aquells cinc anys van pujar 15 punts.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT