PUBLICITAT

Càritas introdueix el concepte de supermercat al nou banc d'aliments

  • L'ONG pot atendre fins a 70 famílies a la setmana en un local «més dignificant» que l'antic
  • Font assegura que el 20% de la població ha passat d'estar en risc a estar exclosa socialment
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els passadissos, a l'estil supermercat, del nou banc d'aliments inaugurat ahir Foto: TONY LARA

El nou Banc d'Aliments va ser oficialment inaugurat ahir pel bisbe de la Seu d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives. El creixement de la demanda des que es va inaugurar el banc, a les dependències del Fener, ha motivat aquest canvi d'ubicació, en un nou espai més ampli i al cor d'Andorra la Vella. Aprofitant el trasllat, s'ha modificat també el concepte d'aquest servei d'aliments per a les persones més desfavorides. La distribució dels productes i el sistema de funcionament s'ha intentat adequar de manera que sigui el més similar possible a un supermercat convencional.

Així, tal i com va informar el president de Càritas Andorrana, Agustí Font, les famílies només entrar rebran una llista amb els aliments que poden recollir i seran ells mateixos els que els agafaran dels prestatges. A la sortida, com si passessin per caixa, se'ls controlarà que s'hagin endut els aliments que els pertoquen. D'aquesta manera es modifica el sistema de beneficiència per un de més «dignificant», va recalcar Font, pensant en els usuaris i també en els seus infants, que tindran més sensació de normalitat.

Durant el discurs d'inauguració, el president de Càritas Andorrana va voler recalcar que l'acte d'ahir «no és motiu de festa», i que «seria una festa si el banc d'aliments no fos necessari». Això sí, va destacar la generositat de la societat andorrana. De fet, va assegurar que la celebració d'un gran recapte d'aliments a Andorra com el que s'ha fet recentment a Catalunya no tindria sentit, perquè «no fa falta».

Actualment el Banc d'Aliments atén a unes 35 famílies la setmana, tot i que en moments puntuals s'ha arribat a ajudar a gairebé una setantena de famílies. Segons Font, de moment no es veuen símptomes de millora a la societat. En aquest sentit, va exposar que si fa tres anys hi havia un 20% de la població en situació de risc d'exclusió (segons el Diagnòstic Social 2010 elaborat per l'ONG), ara aquest percentatge de la població ha passat «del risc a la realitat», és a dir, en situació d'exclusió i superant el llindar de la pobresa.

Amb tot, però, el president de Càritas va mostrar-se satisfet amb la col·laboració que manté amb el Ministeri de Salut i Benestar i va anunciar que s'estan treballant noves vies de treball entre les dues parts, les quals ahir no va voler avançar.

Precisament la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, present a l'acte d'inauguració, va recalcar el paper de Càritas, el qual «facilita l'intercanvi d'informació» amb les administracions, i que aquestes «puguin agafar el relleu» a l'hora d'ajudar a les persones més necessitades.

Finalment, el copríncep va tenir unes paraules per exposar que el fet que Andorra «aprengui a ser solidària la fa créixer com a país» i va demanar a la ministra que no «retalli en benestar». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT