PUBLICITAT

El Govern vol que la societat també participi en la negociació amb l'UE

  • El mandat per iniciar les converses arribarà a finals de l'any que ve i el procés podria arrencar el 2015
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ahir Foto: TONY LARA

L'acord d'associació amb la Unió Europea (UE) està més a prop del que podria semblar. El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va explicar ahir que «esperem rebre una comunicació oficial a finals d'any i crec que això obrirà un període d'anàlisi durant el primer semestre del 2014». I va afegir que «encara és aventurat però pensem que hi podria haver un mandat de negociació a finals de l'any que ve o de cara al 2015». Saboya va insistir també en la necessitat de «mantenir el diàleg amb totes les forces parlamentàries» per la importància que té un acord d'aquestes característiques però també «perquè de cara a fora encara és més necessari». I va argumentar que «la comunicació que rebrem també requerirà la implicació de grups d'anàlisi transversal de tots els ministeris en base a les llibertats bàsiques del mercat interior». Com que les llibertats bàsiques comunitàries són la lliure circulació de mercaderies i serveis, de persones i treballadors, de capitals i el dret d'establiment i lliure prestació de serveis, Saboya va reconèixer que «afecten temes que no estan circumscrits a un sol ministeri sinó que impacten a gran part de l'Administració, a les parapúbliques, a la CASS o a organismes com ara l'INAF pel que fa a la lliure circulació de capitals».

un procés obert/ Per això, el ministre va desitjar que la negociació per a un possible acord d'associació amb l'UE sigui un procés el més obert possible fonamentat en el diàleg amb totes les forces polítiques i amb tots els sectors implicats. I va afegir que «a mesura que es vagi avançant en l'anàlisi també s'anirà eixamplant l'àmbit de participació des de l'Administració cap a la societat civil». Saboya va recordar que la UE estudia la possibilitat d'arribar a un acord d'associació amb Andorra, Mònaco i San Marino des del desembre del 2011 i que el document tramès per la Comissió Europea (CE) el passat 18 de novembre al Consell de Ministres, analitza dos escenaris; un de participació a l'Espai Econòmic Europeu (EEE) que la CE considera poc viable, i un altre d'associació específic amb l'UE. «El que no resol la CE és si només cal un acord amb tots tres països o varis acords» va dir Saboya, tot i que va matisar que «també dibuixa un marc comú del qual penjarien protocols específics per a cada país que establirien calendaris per a les especificitats».

L'exemple de liechtenstein / Saboya va exposar que «encara que tots som microestats tampoc no som tan iguals com es podria pensar». I va argumentar que «els protocols assegurarien la introducció d'una certa flexibilitat en l'acord d'associació». I és que participar en el mercat interior de l'UE no és tan fàcil. «Per la mida del nostre país o pel fet que vulgui conservar la seva identitat, la lliure circulació de persones podria posar problemes si s'estableix d'un dia per l'altre» va afirmar. I va defensar que «Andorra per les seves característiques és més propera a Liechtenstein, i aquest país en entrar a l'EEE va obtenir una mena de període transitori, cosa que podríem obtenir per continuar treballant amb un sistema de quotes d'immigració, durant un temps, per exemple». Si aquesta especificitat es «podria considerar perquè ajudaria a mantenir l'equilibri en certes condicions» segons el ministre, no és l'únic repte que haurà de superar Andorra en temes com ara «el tractament dels monopolis» o la lliure competència. No obstant això, Saboya es va mostrar animat perquè «avui tenim l'avantatge de poder avaluar les experiències del passat i els resultats obtinguts». I va reiterar que «Andorra és equiparable a Leichtenstein, un petit país que ha aprofitat la possibilitat de creixement de la seva economia a través de la integració». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT