PUBLICITAT

L'ONCA fa «un salt qualitatiu» i incorpora sis músics de la Jonca

  • L'orquestra realitzarà concerts familiars per a menors de sis anys
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Peralba, Esteve, i Claret, ahir durant la presentació de la temporada 2014 Foto: TONY LARA

La temporada 2014 de l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra (ONCA) es presenta amb més d'una quarantena d'activitats ja previstes i amb dos objectius clars: tenir més presència al territori acostant l'ONCA als ciutadans, i intensificar el projecte pedagògic de la fundació. A més, el director artístic de la formació, Gerard Claret, va assegurar que aquesta temporada es fa un «salt qualitatiu» gràcies a la incorporació de sis músics de la Jonca. El president de l'ONCA i ministre de Cultura, Albert Esteve, i el vicepresident i conseller delegat de Crèdit Andorrà, Josep Peralba, van presentar la propera temporada i van remarcar l'aposta dels dos patrons de la fundació per mantenir aquest suport perquè «un país sense cultura està incomplet».

La incorporació dels solistes de la Jonca a l'ONCA aporta, segons Claret, un salt qualitatiu a la formació i fa que actualment el 50% dels membres de l'orquestra siguin músics del país. De fet, durant aquest any es vol fomentar la col·laboració amb els joves músics perquè tinguin l'oportunitat d'integrar-se en un futur en les diferents plataformes de la Fundació. Peralba va assenyalar que invertir en la Jonca «no és una despesa sinó una inversió», perquè la incorporació dels músics del planter andorrà a l'ONCA n'és el resultat.

També en la línia de potenciar la formació, Claret va indicar que no es treballa només per crear nous músics sinó que «també s'ha de construir el públic» i per això es fan sessions formatives a les escoles amb contes d'instruments musicals. A més, s'estrenarà un nou format de concerts familiars per a nens menors de sis anys i els seus familiars.

Un altre dels objectius principals de la temporada 2014 és el d'acostar cada vegada més l'ONCA als ciutadans i a tots els territoris, i aquest s'està assolint, segons el ministre. Per a l'any 2014 ja hi ha més d'una quarantena d'accions assegurades, i es preveu que s'arribi a la cinquantena, igual que al 2013, el que suposa més del doble del que es feia al 2012.

Potenciar el cicle ONCA BÀSIC / Pel que fa a l'objectiu d'acostar l'orquestra als ciutadans, el que més es potenciarà serà el cicle ONCA Bàsic que s'ha estrenat aquest any i que ha tingut molt bona acollida. Al 2014 s'oferiran tres quintets, tres quartets i tres duets, i un d'ells incorpora la participació del mateix director de l'ONCA Gerard Claret, va informar l'ANA.

Altres activitats previstes per a aquesta propera temporada seran la recuperació del concert d'hivern, la participació al FEMAP, el concert de Cap d'Any, el de la Constitució, el dels jardins de Casa de la Vall i el de Sant Jordi, entre d'altres. A més, a l'estranger hi haurà el concert al Teatre Auditori de Sant Cugat i la desena edició del cicle ONCA al Petit Palau, a més d'altres concerts al Palau de la Música Catalana.

Així, per al 2014 el pressupost de l'ONCA se situa en 377.000 euros, dels quals 308.000 els aporten els patrons de la fundació i la resta s'obté dels ingressos que s'aconsegueixen pels concerts. El Govern aporta 180.000 euros a la fundació i Crèdit Andorrà 128.000.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT