PUBLICITAT

La motivació és completa dinant amb 'Gebre'

  • El jove Guillem Dalmau passa 10 dies a Etiòpia entrenant i coneix el mite: vol córrer
R. M. S.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Guillem Dalmau, amb Haile Gebrselassie el dia que el va conèixer a Etiòpia. Foto: EL PERIÒDIC

Haile és Déu. Haile és Gebrselassie, el mite, l'heroi mundial, l'home del fons, de mirar endavant, de sortir del nores a la seva Etiòpia natal a ser-ho tot en l'atletisme. ‘Gebre' és, segons Guillem Dalmau –andorrà, 22 anys, un noi que vol en el futur «representar Andorra en la marató d'uns Jocs Olímpics»–, «un esportista que no es troba a Europa». «Humil», diu, «un home que no té un no per ningú», aquell que els nens miren com els europeus ho fan amb Messi o Cristiano.

És una altra història: El món de l'atletisme que representa Gebre. És per això que Dalmau està motivat, assumint els riscos i sense defugir el sacrifici que haurà de fer al llarg del que –s'espera–, sigui una llarga carrera esportiva. Amb 22 anys, aquest andorrà és molt jove per una marató, fins i tot per una mitja, però està en condicions de voler lluitar. «Ja m'han dit que he de començar amb els 5.000 i els 10.000 en pista», assumeix de les paraules amb què el seu tècnic, Carles Font, intenta dirigir-lo aquesta temporada. Amb 1,87 d'alçada i una bona cama, aspira a créixer esportivament. Una marató olímpica és el somni. Sota bandera andorrana. «Serà difícil», assumeix, però té en el cap les paraules de suport de Gebre quan en el seu viatge a Etiòpia de la setmana passada per entrenar en alçada amb el grup de Run in Africa, va tenir l'ocasió de dinar amb el mite: «Em va dir que tindré moltes derrotes, que a vegades els rivals potser m'humilien, però que pensés que no hi ha res impossible, que he de mirar endavant». Les paraules d'un mite no poden caure en l'oblit, així que Dalmau les té en gravades al cap: motivació, motivació i motivació.

¿Però com arriba aquest jove andorrà a dinar amb Gebre? Doncs perquè al setembre, quan Dalmau era a la mitja marató de Castelldefels, es va engrescar amb la idea de Run in Africa, que no és més –ni menys– que visitar la zona d'entrenament a 2.600 metres d'altitud dels grans fondistes del planeta. I entrenar. Allà que hi va anar el passat 21 de novembre per tornar dissabte passat carregat d'il·lusions i una experiència única en què, a més de ser amb Gebre i conèixer-lo i mirar-lo bocabadat com faria qualsevol amant de l'atletisme, va tenir sessions amb l'entrenador de les promeses d'Etiòpia, i amb Luís Miguel Berlanas, atleta espanyol dues vegades 5è als 3.000 obstacles en els Jocs Olímpics de Sidney i també d'Atenes. Amb ell, Dalmau va disputar la prova The Great Ethiopian Run, cita de 10km que disputen 36.000 persones i on l'andorrà, amb Berlanas, va ser convidat entre l'elit. L'experiència, de tan bona com va ser, no acabarà aquí perquè hi tornarà. Si vol créixer, ho haurà de fer. Tant com sacrificar-se.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT