PUBLICITAT

La CASS estima que el compliment dels autònoms rondarà el 70%

  • Els treballadors per compte propi que no estiguin afiliats pagaran recàrrecs i sancions
  • Al 2014 hi haurà més de 5.000 autònoms al país, segons les previsions de la parapública
CLARA GARNICA
aNDORRA LA VELLA

Periodic
Un treballador realitza unes obres a un immoble. Foto: TONY LARA

Dissabte passat va finalitzar el termini perquè els treballadors per compte propi i els membres de consells d'administració que van començar la seva activitat abans de l'1 de novembre del 2009 s'afiliessin a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), amb la corresponent obligatorietat de cotitzar, d'acord amb el que dicta la llei del 2008. El compliment per part d'aquest col·lectiu, segons estimacions de la pròpia parapública, rondarà el 70%. Pel que fa a aquest 30% restant, a partir d'ara estaran fora de la llei i de la moratòria de vora un any impulsada pel Govern.

Així, la CASS tindrà potestat ja aquest mes de desembre per, si localitza aquests autònoms o membres de consells d'administració que no han regularitzat la seva situació amb la parapública, fer-los complir la llei, cobrar-los un recàrrec de tots els mesos els quals no han pagat i fins i tot sancionar-los.

Des de la CASS van recordar que tots els afectats han tingut mesos per afiliar-se, han estat reiteradament informats en campanyes i amb mailings massius, i que per tant qui no ha passat per les oficines de la Seguretat Social és perquè no ha volgut. Sí que mostren preocupació, en canvi, pel col·lectiu (dins d'aquest 30%) d'autònoms que van obrir un negoci després del 2009 i que per tant no entraven dins la moratòria. Tal i com ja informava aquest rotatiu divendres passat, es tracta sobretot d'un problema de desconeixement (es pensaven que entraven dins la pròrroga), i per tant quan acudeixen a la CASS descobreixen que tenen deutes de fins a milers d'euros, a raó de 400 euros mensuals. Per intentar pal·liar en una part aquesta problemàtica el Govern i el Grup Parlamentari de Demòcrates han arribat a un acord per modificar la llei i que aquestes persones gaudeixin de cobertura sanitària durant el període de pagament del deute, sempre i quan hagin arribat a un acord amb la CASS.

4.400 autònoms / Les dades més recents de la parapública, les quals daten d'aquest estiu, informen que hi ha 4.403 treballadors per compte propi a Andorra, una xifra que no ha deixat de créixer des del 2008 (llavors eren 2.300), any d'aprovació de la nova Llei de la Seguretat Social. A més a més, en l'històric mensual d'aquest col·lectiu hi figura un creixement pronunciat de 300 persones de juny a juliol d'aquest any. Va ser al juliol quan va finalitzar la moratòria d'afiliar-se a la CASS, tot i que fins el passat dissabte 30 de novembre no s'aplicava recàrrecs als que anessin a la CASS a regularitzar la seva situació.

Paral·lelament, i segons consta a la memòria del pressupost del 2014, s'estima que l'any vinent se superaran els 5.000 autònoms, ja comptant els que s'han afiliat abans de finalitzar el termini legal. Aquesta xifra implica uns ingressos d'11,09 milions d'euros per a la CASS, segons les previsions.

Evitar anar a la batllia / El desconeixement que havien d'afiliar-se d'una bona part del col·lectiu d'autònoms i membres de consells d'administració que van iniciar la seva activitat més enllà del 2009, ha fet augmentar notablement el nombre de casos que la CASS porta a la Batllia. En casos de deutors la parapública intenta pactar un període de pagament fraccionat, que no pot superar els tres anys i que ha de tenir el compromís firmat del deutor. Des de la CASS, amb tot, exposen que ells es limiten a complir la llei, i que si finalment no hi ha acord o se segueix sense pagar, tenen l'obligació d'acudir a la Batllia. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT