PUBLICITAT

Vida independent arrencarà amb set usuaris de més de trenta anys

  • Quatre ja viuen sols i només un viu a la residència l'Albó de l'Escola Especialitzada de Meritxell
EL PEIRÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Joan Pau Miquel i Ester Fenoll de la Fundació Privada Tutelar en una visita recent a l'EENS Foto: ÀLEX LARA

EEl programa Vida Independent, impulsat per la Fundació Tutelar Privada, arrencarà amb set usuaris, segons va informar la gerent de la Fundació, Ester Fenoll. Tot i que encara queda pendent l'elaboració del conveni amb el Ministeri de Salut i Benestar i l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, el programa ja està definit i s'han identificat els primers set usuaris. D'aquests set, n'hi ha un que viu a la residència de l'Albó, un que viu en un pis compartit per a malalts mentals, un altre que viu amb els seus pares i quatre que ja viuen sols però no amb les condicions idònies.

La gerent de la Fundació Tutelar, Ester Fenoll, va recordar que el programa Vida Independent té la voluntat de que les persones amb discapacitats que tinguin una certa autonomia puguin viure soles amb el suport necessari. Així, gràcies als 100.000 euros cedits pel copríncep francès, François Hollande, es podrà engegar el projecte, però cal establir un conveni amb l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell per garantir-ne la continuïtat.

De moment, per a l'inici hi haurà set usuaris que faran ús d'aquest programa. Tal com va indicar Fenoll a l'ANA, seran set usuaris amb bastanta autonomia. Són persones amb alguna limitació o malaltia mental però que són capaces d'orientar-se, de comunicar-se socialment i sobretot d'entendre les normes de convivència necessàries perquè puguin viure sols en una comunitat. Un dels usuaris prové de la residència de l'Albó, i per tant viure en un pis li aportarà una major autonomia i li permetrà sortir de la residència.

Un altre ve d'un pis compartit per a malalts mentals, i en aquest cas Fenoll va destacar l'avantatge de poder viure sol i no haver de compartir el pis amb persones que no s'han triat i que van variant en funció de les necessitats.

També hi ha un usuari que viu amb els pares i que gràcies al programa es podrà independitzar, i n'hi ha quatre més que viuen sols però que no tenen les condicions idònies i sobretot el suport que els caldria. Per a aquests que viuen sols, el suport del programa serà molt beneficiós, i en algun cas pot ser que no sigui necessari que se'ls pagui el lloguer del pis, si tenen recursos econòmics, o potser només els caldrà una ajuda econòmica per fer front a una part del lloguer. Fenoll va explicar que «alguns usuaris sí que tenen situacions econòmiques precàries i, per tant, necessiten un suport econòmic», però va afegir que «per als que no el necessitin, el que sí que és imprescindible és el suport dels treballadors».

Dels usuaris que ja s'han definit, tots són majors de 30 anys, i el que queda per definir és quantes hores de suport necessitaria cada persona, ja que segons el perfil de l'usuari l'atenció que requereix és diferent. El proper dia 13 de desembre els impulsors del projecte aniran a Barcelona per observar l'exemple de l'Associació Catalana de Síndrome de Down, però encara quedarà pendent la reunió amb el Ministeri per poder tancar els aspectes econòmics. De moment és difícil saber quina aportació es necessitaria per a cada beneficiari, ja que els ajuts dependran de la situació de cada persona, però el que va assegurar Fenoll és que «la implicació del Ministeri és imprescindible» i de fet, va reconèixer que «la ministra sempre s'ha mostrat interessada en el projecte».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT