PUBLICITAT

El principi de lleialtat institucional s'aplicarà a les parapúbliques

  • Les empreses i els operadors públics estaran subjectes als mateixos preceptes que els comuns
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Baró, Alcobé i Nadal tancant la col·laboració entre l'STA i la Massana Foto: ÀLEX LARA

La proposta d'avantprojecte de llei qualificada de col·laboració entre l'administració i els comuns, i entre els comuns, té per objectiu l'eficàcia de l'acció pública per a la satisfacció dels interessos generals i de l'administrat. I si el Govern justifica la llei qualificada de col·laboració en l'article 72.3 de la Constitució i en l'eficiència en la utilització dels recursos públics, més necessària avui que mai, també hi inclou «els organismes públics i entitats públiques i parapúbliques» en les disposicions generals, recollides en el segon paràgraf del capítol primer de l'avantprojecte de llei.

De fet, les entitats públiques i parapúbliques s'hauran de regir per la llei de lleialtat institucional, exceptuant la col·laboració en matèria de personal que queda reservada a l'Administració central i als comuns. En canvi, podran participar en tots els altres àmbits regulats per la llei, com ara informació i assistència mútues, informes previs, mancomunitat de serveis i obres, encàrrecs de gestió i convenis de col·laboració. Cosa que obligarà no només els comuns i el Govern a treballar colze a colze, sinó també les empreses governamentals, per assolir el benestar general.

En l'exposició de motius el Govern recorda que la col·laboració institucional «també ha estat considerada una exigència pel Tribunal Constitucional el 8 de juny del 2009» quan va fallar que «totes les competències s'han d'exercir d'acord amb el principi de lleialtat institucional que, (...) significa que s'han d'exercir amb la voluntat no solament de no impedir, sinó de fer possible i, més encara, de propiciar, l'exercici de les competències dels altres ens públics». L'executiu insisteix en que tots els poders públics, totes les institucions polítiques, ja siguin parroquials o estatals, estan vinculades per aquest deure elemental i bàsic de solidaritat, que obliga a sumar esforços i treballar en comú per a l'interès de tots. La necessitat d'aquesta col·laboració constitueix una de les principals conclusions del procés d'anàlisi sobre l'organització territorial d'Andorra i que recull els problemes que s'hi presenten.

Així, la llei qualificada estableix els canals i els procediments que faran operatius uns principis generals que han de permetre optimitzar els recursos i racionalitzar l'organització pública i la seva acció de manera que es pugui obtenir l'estabilitat financera de les institucions andorranes i millorar alhora el servei a la ciutadania. I desplega el principi de lleialtat institucional en una sèrie d'obligacions en cinc capítols, 20 articles i una disposició derogatòria per fer prevaldre la llei per sobre d'altres de rang igual o inferior amb les quals es pugui contradir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT