PUBLICITAT

Posada de llarg blanca

  • Vallnord i Grandvalira donen el tret de sortida oficial a la temporada amb el 80% de les pistes obertes i neu immaculada
  • Naturlàndia també obre els seus 15 km. de pistes d'esquí de fons i s'avança en un mes i mig respecte a l'any passat
CLARA GARNICA
ENCAMP

Periodic
L'estat que presenta el sector Grau Roig, ahir al matí Foto: TONY LARA

Tot està a punt a les pistes d'esquí per donar el tret de sortida a la temporada de neu 2013-2014. Grandvalira va fer un petit primer tast la setmana passada, però és aquest cap de setmana quan fa la posada de llarg –de llarg blanc– oficial, acompanyada dels seus veïns de les Valls del Nord i també de la laurediana Naturlàndia. I a diferència dels darrers anys, l'estrena blanca es fa amb unes condicions de neu òptimes, que conviden a l'optimisme en forma d'esquiadors pel que fa a cites al calendari a venir, com el pont de la Puríssima o, una mica més endavant, les festes de Nadal.

Ahir els treballadors de pistes s'afanyaven a ultimar els darrers detalls abans de l'obertura. A Grau Roig, i després d'uns darrers set dies intensos de treballs adequant les instal·lacions arran de les grans nevades de la setmana passada, l'estat de les pistes presentava un aspecte de total posta apunt, amb neu pols i gruixos de fins a 170 centímetres. L'equip de pisters seguia trepitjant neu i netejant, posant xarxes i valises per reforçar la seguretat, i també fent tirs d'allaus controlats.

la millor dels darrers cinc anys / Des de Grandvalira van assegurar ahir que no es recordaven unes condicions de neu tan bones en un inici de temporada des de fa cinc anys, a la 2008-2009. Llavors també es va poder obrir pràcticament el 100% de les instal·lacions abans del Pont de la Puríssima. Aquest ha estat un novembre excepcional de neu que ha permès obrir abans del previst a la pràctica totalitat de les estacions del Pirineu, també les d'esquí de fons.

Totes dues instal·lacions andorranes d'esquí alpí obriran el 80% de les seves pistes. En el cas de Grandvalira seran un total de 104 i 185 quilòmetres esquiables, amb gruixos de neu pols que van dels 80 als 170 centímetres. També obren a partir d'avui serveis com l'Escola d'esquí, els snowparks, la restauració i les activitats d'aventura. Tots els enllaços entre sectors estaran oberts.

Pel que fa a Vallnord, obre també el 80% de les pistes i totes les activitats complementàries a l'esquí que es poden realitzar a Pal i a Arinsal. Per sectors, el d'Arcalís obrirà el 85% de les pistes amb cotes d'entre 60 i 140 cm. de neu pols. Només estaran tancats al públic el telecadira de Creussans i el telesquí dels Feixans degut a l'acumulació de neu. Estaran a punt per la Puríssima.

Pel que fa a Arinsal, estaran obertes el 65 % de les pistes, amb cotes d'entre 50 i 80 cm. L'enllaç amb Pal, mitjançant el telefèric, també romandrà obert.

Finalment, Pal obre el 90% de les pistes i el 85% dels remuntadors. Només estaran tancats els teleesquís del Cubil i dels Coms, i el telecadira de la Serra.

NATURLÀNDIA: UN MES I MIG ABANS / També s'obrirà al públic, i molt abans que no pas ho van fer l'any passat, les pistes d'esquí de fons de Naturlàndia. Segons va comunicar ahir el parc ecotemàtic, obre els seus quinze quilòmetres de pistes amb gruixos entre 30 centímetres i un metre. «Gràcies a les nevades i a la climatologia de les darreres setmanes, el domini esquiable de Sant Julià obre abans que la temporada passada, quan ho va fer a mitjans del mes de gener», van informar. A més de les pistes d'esquí de fons, també estaran disponibles altres activitats del parc relacionades amb la neu, com les motos, els trineus, els itineraris amb raquetes i els tobogans.

Objectiu: la puríssima / Amb tot, i malgrat que el tret de sortida és aquest darrer cap de setmana de novembre, els dominis tenen la vista posada al proper cap de setmana, pont de tres dies a Espanya. L'objectiu és aconseguir tenir llavors el 100% de les instal·lacions obertes. De fet, els temporers estan arribant al llarg d'aquesta setmana i la propera. Per exemple, al sector Pas de la Casa-Grau Roig compten actualment amb el 85% de la plantilla de pisters, I a la totalitat de Vallnord, de moment només s'ha incorporat al seu lloc de treball el 30% del personal temporer. La resta s'anirà afeint progressivament fins al Nadal, va informar el domini de les Valls del Nord.

Pel que fa a reserves i previsions de nombre d'esquiadors, des de Grandvalira van exposar que els esquiadors opten per decidir-se a última hora. On s'estarà fregant pràcticament el ple seran els dies posteriors al Nadal i fins al cap d'any.

Una temporada llarga / La intenció de les instal·lacions d'esquí, i sempre que les condicions meteorològiques ho permetin, és allargar la temporada fins el proper 21 d'abril, per la qual cosa poden arribar a ser fins a 140 dies d'esquí.

Ja des de l'inici, les previsions són optimistes, com va recalcar el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, fa una setmana durant la presentació de la campanya d'hivern.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT